Pustovanje je zabavno, naj bo tudi varno

Pustni čas in gnečo na javnih prireditvah lahko nepridipravi izkoristijo za kršitve javnega reda, rope in drzne tatvine.

Objavljeno
07. februar 2013 15.27
Slovenija, Ptuj, 14.2.2009 - kurenti foto:Tadej Regent/Delo
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Jutri, na pustno soboto, bodo po večini krajev potekali pustni karnevali, rajanja in zabave. Da bi pustni čas preživeli čim bolj veselo in tudi varno, pa policisti opozarjajo na pravila, ki jih je v pustnem času potrebo upoštevati.

Tako si lahko, v primeru, da boste za volan sedli s pustno masko na obrazu, prislužite globo. Prav tako nošenje pustnih mask ni dovoljeno pri mejni kontroli in ob vstopu v nekatere ustanove, kot so pošte in banke: »Če lastnik ali upravljavec varovanega območja oziroma varnostnik, ki to območje varuje, oceni, da bi vstop oseb, ki nosijo pustne maske, lahko ogrozil varnost ljudi, osebno varnost, varnost premoženja ali red na varovanem območju, lahko varnostniki uporabijo vse ukrepe v skladu z zakonom, ki ureja zasebno varovanje. Med drugim lahko varnostniki od oseb zahtevajo, da maske odstranijo z obraza, ugotovijo istovetnost osebe, opravijo površinski pregled, če oseba slednje odkloni, pa preprečijo vstop na varovano območje,« so na svoji spletni strani zapisali policisti.

Ker bodo policisti na delu tudi v pustnem času, pazite, da za volan ne boste sedli opiti. Če se boste zabavali ob alkoholnih pijačah, za pot domov raje uporabite taksi ali katero od oblik javnega prevoza.

Pustni čas in gnečo na javnih prireditvah pa lahko nepridipravi izkoristijo za kršitve javnega reda in različna kazniva ravnanja, kot so ropi in drzne tatvine. Policisti zato svetujejo previdnost pri odpiranju vrat neznancem, med pustnim rajanjem pa je potrebno imeti svoje premoženje vedno na očeh.