Radan na psihiatriji

Medtem še ena sumljiva smrt

Objavljeno
31. julij 2015 18.38
Ivan Radan zdravnik Nevrološke klinike, ki je osumljen da je izvajal evtanazijo. Ljubljana, Slovenija 14.januarja 2015.
Miha Rubin, STA
Miha Rubin, STA
Maribor – Preiskava nevrološke klinike je pokazala še eno sumljivo smrt umirajočega bolnika, za katero bi bil lahko odgovoren zdravnik Ivan Radan. V odmevni zadevi trenutno poteka več preiskav. Med drugim specializirano državno tožilstvo preiskuje, ali je ljubljanska kriminalistka storila kaznivo dejanje, ko kolegov ni opozorila, da je tesna prijateljica osumljenega zdravnika. Kasneje se je izkazalo, da je Radan kriminalistki predpisoval recepte za psihoaktivna zdravila, čeprav ni bil njen lečeči zdravnik.

Radana so sicer iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC) preselili na enoto za forenzično psihiatrijo v Mariboru, česar v vodstvu mariborskega UKC niso potrdili. Forenzična psihiatrija je namenjena obsojenim, ki so kaznivo dejanje zagrešili v stanju neprištevnosti in jim je bil namesto zaporne kazni izrečen ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Pa tudi pripornikom in tistim, ki zbolijo v zaporu ali potrebujejo opazovanje za sodno psihiatrično mnenje.

Enota je zaživela v letu 2012, in sicer v objektu njihovega novega oddelka za psihiatrijo. Za ta namen so morali (varnostno) preurediti prostore, med drugim so, denimo, okna zavarovali s posebnimi rešetkami, namestiti protistrelna vrata itd. Prav tako so morali dodatno usposobiti in zaposliti tako zdravstveno kot varnostjo osebje.

Sprva je enota za forenzično psihiatrijo delovala na eni etaži in je lahko sprejela do 30 pacientov, pozneje pa so uredili prostore še na polovici druge etaže, tako da ima sedaj skupno 48 postelj, je včeraj povedal direktor UKC Maribor Gregor Pivec. Kot je dodal, je trenutno zasedenih 46 postelj (prazni sta torej samo dve).

Ob tem je Pivec omenil, da je zaradi potreb načrtovano še dodatno povečanje te enote, ki naj bi ga predvidoma uresničili v sredini naslednjega leta. Po tem bodo lahko na mariborski forenzični psihiatriji namestili največ 66 forenzičnih pacientov iz vse Slovenije.