Delovno sodišče še ne bo obravnavalo tožbe Ivana Radana

Delovno sodišče je preložilo obravnavo tožbe zdravnika Ivana Radana proti UKC Ljubljana zaradi prekinitve delovnega razmerja.

Objavljeno
02. september 2015 12.08
Brigite Ferlič Žgajner, ozadja, Mi. K., kronika, M. B., notranja politika
Brigite Ferlič Žgajner, ozadja, Mi. K., kronika, M. B., notranja politika

Ljubljana − Na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani so za Delo potrdili, da je preložena obravnava tožbe zdravnika Ivana Radana, osumljenega vsaj sedmih umorov bolnikov, proti Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana, iz katerega so ga odpustili. Radanu so na UKC izredno odpoved zaradi kršitev pogodbenih obveznosti vročili januarja.

V začetku leta so se pojavile informacije, da je Radan težko bolnemu 83-letniku z evtanazijo skrajšal življenje, primer je pod drobnogled vzela komisija, ki je opravila izredni notranji strokovni nadzor. Komisija je nato ugotovila, da je danes že nekdanji zdravnik na nevrološki kliniki UKC Ljubljana neozdravljivo bolnemu verjetno res skrajšal življenje s kalijem, a materialnih dokazov za to ni bilo. Radan je ostal brez službe, prav tako je primer spodnesel stolčke njegovim neposredno nadrejenim.

Radanov odvetnik Milan Krstić je takrat napovedal pritožbo na delovno in socialno sodišče, češ da vodstvo zavoda ni imelo razlogov za odpustitev. Pojasnil je, da je zdravnik opozarjal na stanje na oddelku ter da komisija, ki je opravila izredni strokovni nadzor nad njegovim delom, ni mogla ugotoviti, ali je bolniku dejansko dal kalijev klorid in s tem povzročil njegovo smrt. Po njegovem mnenju Radan s svojimi dejanji ni omajal ugleda UKC Ljubljana, pač pa je le razgrnil resnico, kako se z bolniki na intenzivni terapiji nevrološke klinike ravna.

Radanovo početje in tudi sicer delovanje nevrološke klinike pa je pod drobnogled vzela tudi policija in maja Radanu odvzela prostost ter ga z ovadbo privedla pred preiskovalno sodnico. Ta mu je odredila pripor, kjer bo ostal vsaj do konca septembra. Če bo torej Radan v sredo prišel na sodišče, bo prišel v spremstvu pravosodnih policistov.

Radan je osumljen 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. Konec julija je Dnevnik poročal, da je preiskava nevrološke klinike pokazala še eno sumljivo smrt umirajočega bolnika, za katero bi bil lahko odgovoren Radan. Radan je trenutno v sodni preiskavi.