Reberc je menda »v slabem stanju«

V treh letih se je seznam obtožb proti nekdanjemu veleposlaniku v Španiji opazno skrajšal.

Objavljeno
16. avgust 2017 15.04
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana - Nekdanji veleposlanik Peter Reberc, ki je moral zapustiti Madrid zaradi sumljivih poslov pri porabi proračunskega denarja, se tudi tokrat ni pojavil na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča. Njegov zagovornik trdi, »da je z njim nekaj hudo narobe«.

»Ne gre za izmikanje,« trdi Reberčev zagovornik Milan Krstić, ki je na tokratnem naroku odsotnost svojega klienta opravičeval z njegovim duševnim stanjem. Ko sta se zadnjič pogovarjala, je razložil Krstić, »je bil v slabem stanju« in kljub obiskom pri psihiatrih ni sposoben priti na sodišče. Da to drži, naj bi dokazoval tudi dokument, ki so ga predložili sodišču in ga je pripravil eden od zdravnikov, vendar, je opozoril sodnik Tomaž Bromše, je opravičilo včeraj poteklo.

Reberčeva obramba je tudi predlagala, naj sodnik pregleda do zdaj pripravljena izvedenska mnenja o sposobnosti Petra Reberca za sodelovanje na sojenju. Pravzaprav naj bi tudi na tokratnem naroku ravno o tem spregovoril izvedenec dr. Peter Pregelj, ki je v zadnjem znanem mnenju zapisal, da je obtoženi z omejitvami sposoben sodelovati na obravnavi. Ker se obramba z mnenjem ni strinjala, je sodni senat sklenil, da Pregelj osebno pregleda obtoženca in da k oceni pritegne še kliničnega psihologa, potem pa naj v roku 30 dni sodišču posreduje mnenje. Vendar, kot rečeno, je prišel izvedenec na sodišče zaman.

Postopek zoper Reberca se je začel že pred tremi leti, ko na predobravnavnem naroku ni želel priznati krivde, ki mu jo je očitala obtožnica: ponareditve listin, nevestno delo v službi, zlorabo uradnega položaja in tri kazniva dejanja poneverbe. V treh letih so številni očitki zastarali in ga tožilstvo več ne preganja zaradi razsipnega razmetavanja davkoplačevalskega denarja in nakupovanja nepotrebnih reči.

Sedaj je v obtožnici le še očitek o ponarejanju 14 računov v skupni višini 7591 evrov, s katerimi je nekdanji veleposlanik dokazoval, da sta z voznikom veleposlaništva spala v hotelih. Navidezno naj bi kupoval tudi letalske vozovnice, čeprav njega in njegove družine na poletih sploh ni bilo. Prav tako pa naj bi se zagovarjal zaradi očitka, da je uslužbenki veleposlaništva naročil, naj spremeni datum na blagajniškem prejemku, ki ga je nato podpisal in posredoval v kabinet predsednika vlade.

Ta sodni postopek pa ni edini, v katerega je vpleten nekdanji veleposlanik v Madridu, ki naj bi od februarja 2007 do avgusta 2010 za domnevne potrebe rezidence kupil neverjetne količine predmetov: 77 cedilnikov, 1800 kozarcev, 100 zajemalk, 1805 žlic, 1607 vilic, 107 izvijačev, 11 sekir, po pet macol in vrtalnih strojev, 12 alarmnih naprav, 79 senzorjev in detektorjev, za 4700 evrov žarnic, devedeje s filmi in celo glodavca - puščavskega skakača. Na sojenju, ki je potekalo na delovnem sodišču v Kopru, je država Slovenija od Reberca zahtevala odškodnino, vendar je na vnovičnem sojenju odločeno, da Reberc ni kriv zaradi neprištevnosti.

Rebercu pa ni uspelo s tožbo zoper državo, od katere je zahteval odškodnino. Nekdanjega veleposlanika pa čaka proces tudi na novogoriškem okrožnem sodišču zaradi očitkov o treh domnevnih spolnih napadih na otroka ter posedovanja pornografskega gradiva, na katerem naj bi bile prikazane mladoletne osebe.