»Res smo bili direktorji, ampak zgolj na papirju«

To zatrjujejo posamezniki, ki so bila sprva med obtoženimi za oškodovanje SCT, po priznanju krivde pa so nastopili kot priče.

Objavljeno
04. december 2014 15.28
*jsu* SP/MNENJA
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – »Dobili smo navodila, dvignili denar in ga predali naprej, ne da bi sploh vedeli, za kaj gre,« so na sojenju v zadevi SCT pripovedovali prvotni obtoženci, ki so krivdo že priznali in bili za svoja dejanja že obsojeni, tokrat pa so na ljubljanskem okrožnem sodišču nastopili kot priče.

Na začetku postopka je bilo v obtožnici 22 obdolžencev, a jih je 13 dejanje že priznalo, eden pa je med postopkom umrl. Na zatožni klopi tako sedijo Alojz Bokan, Aleksander Meze, Ivan Šimunić, Mihael Zidar, Matej Pogačar, Dejan Jevtović in Janez Sokler. Postopek zoper Ivana Zidarja je zaradi njegovih zdravstvenih težav ustavljen.

Nekaj od teh, ki so krivdo že priznali – Vid Pavšič, Aleš Simon, Melita Šinko, Miha Bezek in Marjan Saje – je na sodišču nastopilo kot priče. Kot že v preiskavi so tudi tokrat zatrjevali, da niso vedeli, kaj se dogaja v ozadju poslov, in da so jih zavedli. Vsi so bili na hitro imenovani kot zastopniki družb, prek katerih naj bi potekalo pranje denarja. Vsi naj bi imeli podobne naloge: po naročilu nadrejenih naj bi denar občasno dvigovali z bančnih računov družb in jim ga nato izročili v gotovini.

Prav vsi zdaj kot priče zatrjujejo, da so pravzaprav pozabili, s kom natančno so imeli opravka, kakšne so bile vsote, kje je ta denar končal in koliko so jim za njihove storitve plačali. Nekaterih imen prej soobtoženih so se sicer spomnili, niso pa jih znali povezati s konkretnimi posli, dvigi denarja ali vsotami. Težave so imeli tudi z določanjem obdobij, v katerih so se ti posli domnevno sklepali.

Pripovedovali so še, da niso pisali nobenih računov, morda le enega ali dva. Ob tem, so zatrjevali, niso vedeli, da so ti računi fiktivni. Doma so nekateri imeli tudi računalnike, vendar je imelo dostop do njih veliko ljudi in skoraj vsi so imeli v nekem trenutku kaj opraviti z njimi.

Razmere je še najbolj slikovito opisal Aleš Simon, ki je na vprašanje predsednice senata, sodnice Alje Kratovac, kaj je kot direktor podjetja sploh počel, odgovoril: »Nič kaj pametnega.«

Obtožnica obdolženim očita zlorabo položaja

Sicer pa obtožnica Zidarju, Aleksandru Mezetu, Ivanu Šimuniću, Alojzu Bokanu in Mihaelu Zidarju očita, da so v sostorilstvu, da bi gospodarskim družbam SCT, SCT TKO in SCT GEM povzročili škodo, pri opravljanju gospodarske dejavnosti v okviru vodenja in finančnega poslovanja družbe izrabili svoje položaje. Ivan Zidar naj bi zlorabil položaj predsednika uprave SCT, Meze in Šimunić sta bila člana uprave SCT, Mihael Zidar pa direktor SCT TKO.

Obdolženi naj bi med letoma 2004 in 2008, zato da bi prikrili neupravičeni odliv denarnih sredstev s transakcijskih računov omenjenih družb, organizirali navidezno poslovanje družb SCT, SCT TKO in SCT GEM z gospodarskimi družbami Nevtron, Kelagrad, Mini, Tunel Plus, Avto & Finiš, Dunit, Gina Plus, Vaja, Avana, Nabratej, Limba in Inlet. Prvotno so bili obdolženi direktorji vseh teh podjetij.

Tako je bil po mnenju tožilstva SCT oškodovan za slabe tri milijone evrov in pol, in sicer SCT za slabih 3,133 milijona evrov, premoženje SCT TKO za nekaj več kot 313.600 evrov, premoženje SCT GEM pa za dobrih 25.000 evrov.

Tožilstvo v obtožnici navaja, da je Ivan Zidar pri tem pridobil premoženjsko korist v višini najmanj 899.566 evrov, kolikor v tem obdobju znašajo pologi gotovine na njegove transakcijske račune in račune njegove žene Vincencije Zidar.