Reševalci jamarja potegnili iz 350 metrov globoke jame

Jamar je včeraj okrog 17. ure padel na dno jame Ferranova Buža pri Zaplani pri Vrhniki. Rešili so ga danes zjutraj.

Objavljeno
23. april 2012 15.18
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Reševanje ponesrečenega jamarja, ki je v nedeljo okrog 17. ure padel na dno 350 metrov globoke jame Ferranova Buža pri Zaplani pri Vrhniki, so reševalci v zgodnjih jutranjih urah poškodovanega potegnili iz jame. V zahtevni reševalni akciji je sodelovalo okrog 20 jamarskih reševalcev in ostalih jamarjev.

Jama Ferranova Bužaje zaradi ožin in globine zelo zahtevna za normalno raziskovanje, za reševanje ponesrečenih pa je še toliko težja, je za STA povedal vodja operative Jamarske reševalne službe (JRS) pri Jamarski zvezi Slovenije Marko Zakrajšek. Vendar je ponesrečeni jamar, član Jamarskega društva Simon Robič iz Domžal, lahko reševalcem sam pomagal, ker so njegove poškodbe to dovoljevale.

Po dvigu na površje so poškodovanega jamarja, ki je padel približno šest metrov globoko in se ob tem poškodoval, so ob 4.35 predali reševalcem, ti pa so ga odpeljali v ljubljanski klinični center. Pri reševanju so sodelovali jamarski reševalci iz treh reševalnih centrov v Ljubljani, Postojni in Kranju, poškodovanemu pa so pomagali tudi jamarji, ki so se skupaj s poškodovanim v nedeljo spustili v jamo, je še povedal Zakrajšek.

Ferranova Buža nad Staro Vrhniko je najgloblja jama v porečju reke Ljubljanice - globoka je 350 metrov, dolga pa več kot dva kilometra. Odkrili so jo leta 2001, novembra 2004 pa so prišli do zdaj znanega dna jame, ki se deli na dva rova, gornji suhi rov večjih dimenzij in spodnji rov s potočkom. Doslej so raziskovalci v jami namerili več kot 2000 metrov rovov, vendar je pred njimi še veliko dela z raziskovanjem in merjenjem.