Romski mediator sporov potegnil pištolo in streljal

Romi ne zaupajo policiji in spore pridejo reševat po trije, je dejal Fadil Ferhatović in sodnico prepričal, da mu izreče nižjo kazen od predlagane.

Objavljeno
28. oktober 2016 17.22
Ljubljana 22.02.2013 - Sojenje Fadil Ferhatović.foto:Blaž Samec/DELO
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Na deset mesecev zapora je bil po priznanju krivde za povzročitev hude telesne poškodbe obsojen 50-letni Fadil Ferhatović, ki je v začetku leta na ljubljanskih Fužinah streljal na 34-letnega Mervana Šljivarja. Kazen je takorekoč že prestal, saj je že devet mesecev v priporu.

Sodišče naj pri odmeri kazni upošteva, da je Fadil Ferhatović človek, ki je zelo aktiven v romski skupnosti, da je pri iskanju ubitih Romov v balkanskih vojnah sodeloval tudi z generalno tožilko pri Mednarodnem kazenskem sodišču za nekdanjo Jugoslavijo Carlo Del Ponte in da je mediator v sporih med različnimi romskimi družinami ter je dosegel že veliko poravnav, je zagovornik Žiga Klun prepričeval senat, naj njegovi stranki izreče nižjo kazen, kot jo je predlagala tožilka Dragica Abrahamsberg. Ta je za Ferhatovića, ki je priznal, da je zaradi spora med svojim nečakom in Mervanom Šljivarjem, ki ga je menda prišel reševat, Šljivarja z neznano pištolo kalibra 7,65 milimetra ustrelil v desno stegno, zatem so ga njegovi neznani pomagači še nekaj minut pretepali in nato pobegnili, zahtevala eno leto zapora. Po mnenju zagovornika bi bila primerna kazen devet mesecev zapora, kolikor je Ferhatović že prebil v priporu.

Čeprav je krivdo priznal in je priznanje sodnica Polona Herman sprejela, je Ferhatović v končni besedi še naprej zatrjeval, da ni nikogar ustrelil, temveč je priznal le zato, da se tega postopka reši. »Nisem človek, ki spore rešuje z orožjem. Zakaj nisem ustrelil nobenega Slovenca ali poštenega državljana?« se je vprašal pred sodiščem in dodal še, da so Romi pač takšni, da ne zaupajo policiji in sodišču, zato spor vedno pridejo reševat trije.

Kljub temu, da je kot olajševalno okoliščino senat štel le njegovo priznanje krivde, kot oteževalne pa, da je bil že večkrat kaznovan in je specialni povratnik, ki je novo kaznivo dejanje storil še v času preizkusne dobe, se je z višino kazni bolj kot tožilstvu približal obrambi in mu izrekel 10 mesecev zapora.

Skušala razbremeniti drug drugega

Strelski obračun se je zgodil 23. januarja na ljubljanskih Fužinah, ko je pred lokalom Sombrero na Poti v Fužine ob 22.50 izbruhnil pretep, nato pa so odjeknili streli. Že takrat se je govorilo, da so se člani dveh združb sestali, da bi uredili spor, a očitno je vse ušlo izpod nadzora. Šljivar se je namreč pred tem zapletel s Ferhatovićevim nečakom, mladoletnikom, in ga udaril.

Oba obtožena sta v obračunu dobila strelne rane, tožilstvo pa je v obtožnici popisalo, kaj se je po zbranih dokazih takrat dogajalo. Šljivar, ki je pred lokal prišel sam, naj bi Ferhatovića s češko pištolo M 75 kalibra 9 milimetrov ustrelil v levi spodnji del trebuha, v vitalne dele telesa, in le zaradi hitre zdravniške pomoči je kaznivo dejanje, ki so ga opredelili kot uboj, ostalo pri poskusu. Šljivar pa je poleg strelne rane dobil več poškodb na glavi, imel je zlomljen nos, lične kosti in zgornjo čeljustnico, zlom svoda, prav tako je imel poškodovane zobe in ustnico. Ferhatoviću je tožilstvo očitalo kaznivo dejanje hude telesne poškodbe.

Sprva ne Ferhatović ne Šljivar krivde nista priznala. Še več, če držijo očitki tožilstva, sta se očitno zelo potrudila, da bi drug drugega razbremenila krivde in si tako medsebojno pomagala, saj oba zatrjujeta, da je nanju streljal nekdo drug. Ferhatović je preiskovalni sodnici povedal, da se je tistega večera v družbi nečaka v lokal Sombrero prišel pogovorit s Šljivarjem, vendar je bil ta zelo agresiven in ga je takoj prijel za roko. Tudi on je prijel Šljivarja in skupaj sta padla na tla. Zatem je slišal strel in kmalu zatem so ga že odpeljali v bolnišnico, saj je njegov sin na cesti ustavil avto. Povedal je, da še nikoli v življenju ni nosil pištole in tudi takrat je ni imel pri sebi. Prav tako pa ni videl, da bi Šljivar ranil njega. Ferhatović je pred preiskovalno sodnico še potrdil, da je res podpisal izjavo, v kateri piše, da nanj ni streljal Šljivar.

Šljivar se namreč najprej v preiskavi ni zagovarjal, temveč je njegova obramba na sodišče prinesla Ferhatovićevo izjavo, da nanj ni streljal Šljivar. Kasneje, po mesecu dni, je Šljivar le spregovoril o dogodku in povedal, da bi se v Sombreru morali pogovoriti o »nesporazumu«, toda ko je parkiral, je bil Ferhatović že tam. Ko je stopil iz avta in ga pozdravil, so po njem začeli padati udarci. Z rokami si je zaščitil glavo, nato pa ga je nekdo ustrelil od zadaj, sledilo je še več udarcev s trdim predmetom. Ferhatović je bil ves ta čas pred njim.

Da sta streljala prav obtožena, tožilstvo sicer trdi predvsem na podlagi ugotovitev nacionalnega forenzičnega urada in izvedenca balistične stroke Franca Sabliča. Na pištoli, ki jo je na policijo prinesel Ferhatovićev nečak, so med drugim našli biološke sledi Šljivarja. Sablič je ugotovil, da sta strelca stala v neposredni bližini, na rokah obeh obtoženih pa so našli delce, ki nastanejo pri streljanju.

Udaril je refleksno

Ker je bil Ferhatović že obsojen, je sodišče postopek zoper Šljivarja izločilo. Predviden je bil tudi njegov zagovor, a ni imel več kaj povedati, zato so le prebrali njegov zagovor iz preiskave, kjer je med drugim povedal, da bi se v Sombreru morali pogovoriti o »nesporazumu«, toda ko je parkiral, je bil Ferhatović že tam. Ko je stopil iz avta in ga pozdravil, so po njem začeli padati udarci. Z rokami si je zaščitil glavo, nato pa ga je nekdo ustrelil od zadaj, sledilo je še več udarcev s trdim predmetom. Ferhatović je bil ves ta čas pred njim. Je pa na vprašanje svoje zagovornice Vlaste Petrucci, zakaj je udaril Ferhatovićevega nečaka, povedal, da je to naredil refleksno, saj je misli, da ga bo ta udaril.

Petruccijeva je sicer hotela že včeraj tudi zaslišati Ferhatovića, vendar bo treba najprej počakati, da bo postopek zanj pravnomočno končan. Šele nato bo lahko namreč zaslišan kot priča.