Romunskega hekerja ne bomo izročili ZDA

Mariborsko višje sodišče potrdilo odločitev murskosoboškega okrožnega sodišča, ki je zavrnilo zahtevo za izročitev.

Objavljeno
22. januar 2014 14.45
Posodobljeno
22. januar 2014 14.45
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Romunskega državljana, 29-letnega Victorja Faura, katerega izročitev so zahtevale ZDA, Slovenija ne bo izročila Američanom.

Za murskosoboškim okrožnim sodiščem je namreč zdaj še mariborsko višje sodišče sklenilo, da Romuna ne bomo izročili ZDA, je za Delo potrdil Faurov pooblaščenec odvetnik Marko Bošnjak iz Odvetniške družbe Čeferin. Odločitev je pravnomočna in dokončna, po Bošnjakovih besedah pa so njegovega klienta že izpustili iz ekstradicijskega pripora.

ZDA so njegovo izročitev zahtevale zaradi vdora v računalniške sisteme ameriške vesoljske agencije Nasa, tamkajšnje agencije za energijo in v računalnike ameriške mornarice med letoma 2004 in 2006, pomurski policisti pa so ga prijeli lanskega oktobra, ko so ga ustavili med rutinskim preverjanjem na pomurski avtocesti na poti v Italijo.
Ker so ugotovili, da so ZDA za njim razpisale mednarodno tiralico na podlagi naloga za aretacijo losangeleškega sodišča, so ga pridržali in nato predali murskosoboškemu okrožnemu sodišču. To je zaradi begosumnosti zanj odredilo izročitveni pripor do pravnomočne odločitve o njegovi morebitni izročitvi ZDA.

Faur s hekerskim imenom SirVic je izročitvi nasprotoval, češ da je bil za očitana kazniva dejanja, za katera ga iščejo z mednarodno tiralico, že obsojen v domovini, dvakrat pa mu ne morejo soditi za isto dejanje. Romunski pravosodni organi so ga namreč obsodili na pogojno zaporno kazen in plačilo 240.000 ameriških dolarjev kazni v korist oškodovanih agencij.

Okrožno sodišče v Murski Soboti je ameriško zahtevo za izročitev zavrnilo, nato pa zadevo po uradni dolžnosti poslalo v preizkus Višjemu sodišču v Mariboru. To je po Bošnjakovih besedah pritrdilo odločitvi okrožnega sodišča iz razloga, ker je bil Faur za ista dejanja že sojen in obsojen v Romuniji.

Kot poudarja odvetnik, se pravni opredelitvi opisov očitkov med ameriškim in evropskim pravom ne skladata, a je natančna primerjava in analiza enih in drugih očitkov pokazala, da po slovenskem kazenskem pravu vsebuje očitke smiselno identične tistim v ZDA in Romuniji.