Rop zlatarne se je končal z umorom

Po tragični smrti ljubljanskega zlatarja Antona Paplerja bodo domnevni krivci za rop in umor kmalu sedli pred sodnike.

Objavljeno
24. maj 2012 21.20
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Tožilstvo je sestavilo obtožnico zoper šest ljudi, o katerih je prepričano, da so sodelovali pri zločinu. Postala je pravnomočna 9. maja, že 8. junija pa je na ljubljanskem okrožnem sodišču razpisan predobravnalni narok.

Očitkov, da imata na vesti ljubljanskega zlatarja Antona Paplerja, se bosta branila 23-letni Simon Tkalčec in leto dni starejši Sandi Prešeren. Tožilstvo jima očita kaznivo dejanje umora iz koristoljubja, prepričano pa je, da je pri načrtovanju ropa sodelovala še četverica: 32-letni Alijan Brajdič, 43-letni Ivan Kanduč, 39-letni Matjaž Režek in 28-letni Armin Hasanagić.

Tkalčec in Prešeren sta 28. novembra lani nekaj pred pol sedmo zvečer zakrinkana in oborožena vstopila v Zlatarstvo Papler v ljubljanski Šiški. V prvem prostoru ni bilo nikogar, zato sta s pulta pobrala nakit iz zlata in dragih kamnov, nato pa sta skozi nihajna vrata vstopila v sosednji prostor, kjer je bil Papler.

Najprej udarci, nato pa strela

Najprej sta ga večkrat udarila po glavi, da bi ga onesposobila, a je 59-letniku uspelo pograbiti svojo pištolo in izstreliti opozorilni strel v zgornji okvir nihajnih vrat, navaja obtožnica. Nato ga je eden izmed roparjev (preiskovalci so sledi smodnika našli tako pri Tkalčecu kot pri Prešernu) s pištolo, ki je bila Brajdičeva last, ustrelil v oko, ko je začel padati, pa še v zadnjico, tako da je nesrečnež poleg usodne rane glave dobil še štirikratno prestrelno rano v trebušni votlini.

Kljub naporom zdravnikov je istega večera malo pred polnočjo umrl. Izvedenec za sodno medicino je ugotovil, da zaradi rane, ki jo je povzročil strel v glavo, in poškodb možganov nikakor ne bi mogel preživeti.

Vsak je menda imel 
svojo vlogo

Prešeren in Tkalčec sta po streljanju zbežala iz zlatarne s plenom, vrednim 59.929 evrov. A tožilstvo je prepričano, da nista delovala sama. Čeprav sta v zlatarno z namenom, da jo oropata, vstopila sama, so pri načrtovanju ropa, ki se je končal tragično, sodelovali še štirje, ki se bodo zagovarjali zaradi ropa v sostorilstvu, pri čemer je imel vsak svojo vlogo, trdi tožilstvo.

Režek naj bi bil predlagal in organiziral izvršitev ropa ter poskrbel za skrivališče Prešerna in Tkalčeca, Brajdič je ta dva »rekrutiral« in jima priskrbel orožje ter poskrbel za prevoz v Ljubljano dan pred ropom in za prevoz po ropu v Novo mesto.

Kanduč je menda najel avto in poskrbel za prevoz Tkalčeca in Prešerna do kraja in s kraja kaznivega dejanja, medtem ko je bil Hasanagić zadolžen za opazovanje okolice zlatarne med ropom in za nadzor nad Tkalčecem, Prešernom in Kandučem pri ropu; prav tako sta s Kandučem poskrbela za skrivanje ukradene zlatnine, je prepričano tožilstvo.

Za rop so se, trdi obtožnica, dogovorili že sredi novembra lani na sestanku pri Brajdiču v romskem naselju v Novem mestu, Zlatarno Papler pa so si izbrali po predhodnih ogledih. Na Brajdičev predlog so angažirali Tkalčeca in Prešerna, odvisnika, ki ju je Brajdič poznal.

Dan pred ropom jima je Brajdič v sobi v Hotelu Lipa izročil pištolo, naslednji dan popoldne, kakih pet pred šesto zvečer, pa ju je Kanduč z najetim cliom pripeljal v bližino zlatarne. V drugem avtu sta jim sledila Režek in Hasanagić.

Po ropu ju je Kanduč odpeljal do Mercatorja, kjer sta se v tamkajšnjem stranišču očedila, medtem ko sta obleke, ukradeno zlatnino in pištolo pustila v avtu. S Kandučem, Hasanagićem in Režkom sta se spet sestala v Lipi, nato pa ju je Kanduč odpeljal v Sostro na sestanek z Brajdičem. Ta je zatem Tkalčeca in Prešerna odpeljal v Novo mesto, Kanduč in Hasanagić pa sta skrila ukradeno blago, da bi si ga pozneje razdelili, so očitki obtožnice.

Kaj bo ponudilo tožilstvo?

Obdolženci so v preiskavi povedali svojo različico dogodka. Tkalčec rop priznava, a pravi, da se ga je Režek domislil le pol ure pred dejanjem; rop sta s Prešernom zagrešila po zaužitju mamila, pištolo pa naj bi bil v rokah držal Prešeren, je povedal Tkalčec, ki je poskušal razbremeniti Brajdiča.

Prešeren je dejanje priznal na policiji, kjer je poskušal nekoliko razbremeniti soobdolžence, v preiskavi pa se ni hotel zagovarjati.

Brajdič je očitke zanikal. Kanduč je Tkalčeca in Prešerna peljal, pravi, a ni vedel za rop. Režek sodelovanje pri ropu priznava, a le delno, češ da je bila njegova vloga le, da je dal na razpolago stanovanje, Hasanagić pa se ni zagovarjal.

Kako se bodo izjasnili na predobravnalnem naroku čez dva tedna in kaj jim bo v skladu s spremembo zakonodaje ponudilo tožilstvo v okviru tako imenovanega instituta priznanja krivde, še ni znano.