Roparja sta od prodajalcev zahtevala denar in cigarete

V Ajdovščini so stopili na prste mladima roparjema, v Novi Gorici pa združbi, ki je prodajala droge.

Objavljeno
28. oktober 2015 16.48
brez naslova
Katja Željan
Katja Željan

Nova Gorica – Novogoriški kriminalisti so uspešno preiskali rop bencinskega servisa v Ajdovščini, ki sta ga mlada roparja v začetku septembra oškodovala za 1069 evrov, poleg tega pa so odvzeli prostost članom kriminalne združbe, ki je v manj kot treh mesecih na črnem trgu preprodala za najmanj 70.000 evrov prepovedanih drog.

»Vse do sredine oktobra smo se intenzivno ukvarjali s preiskavo oboroženega ropa bencinskega servisa v Ajdovščini, v sklopu katere smo identificirali storilca, 21-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki sicer biva na območju novogoriške upravne enote, in 18-letnega moškega z območja upravne enote Ajdovščina,« je po uspešno raziskanem primeru včeraj povedal Marino Pangos, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica.

V Ajdovščini sta 2. septembra ob 3.36 moška, kasneje se je izkazalo, da gre za stara znanca policije, oblečena v temna oblačila ter oborožena z nožem in pištolo, vstopila v bencinski servis in od uslužbencev zahtevala gotovino in cigarete. Po dejanju sta pobegnila neznano kam, med ropom pa nihče od uslužbencev servisa na srečo ni bil poškodovan. V okviru preiskave so kriminalisti po Pangosovih besedah zasegli več različnih predmetov, med drugim tudi nekaj oblačil in obutev roparjev ter kovinsko repliko pištole, ugotovili so tudi, da je bil rop skrbno načrtovan.

Oba osumljenca bodo kazensko ovadili okrožnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici, za kaznivo dejanje ropa pa jima grozi od enega do desetih let zapora. Poleg tega bodo 18-letnika ovadili tudi zaradi omogočanja uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu, saj je tik pred ropom prodal drogo drugemu osumljencu in ženski, ki v ropu ni bila udeležena. Za to kaznivo dejanje je predvidenih od šestih mesecev do osmih let zapora.

S heroinom in kokainom do velikega zaslužka

So pa novogoriški kriminalisti prostost že odvzeli 34-letnemu Novogoričanu, 28-letnemu moškemu iz okolice Nove Gorice in 43-letniku iz Ajdovščine. »Že pred časom smo postali pozorni na dogajanje v gostinskem lokalu v središču Nove Gorice, kjer so preprodajali prepovedane droge. Kriminalisti so ugotovili, da sta 34-letni Novogoričan in 28-letnik iz okolice Nove Gorice heroin in kokain nabavljala pri Ajdovcu ter ga nato v lokalu oziroma v okolici prodajala odjemalcem iz Nove Gorice, bližnje okolice in italijanskim odvisnikom,« poudarja Pangos. Po ugotovitvah kriminalistov je Ajdovec 34- in 28-letniku v manj kot treh mesecih prodal več kot kilogram heroina in kokaina, ta pa sta drogo preprodajala naprej. Na črnem trgu naj bi vrednost omenjene količine prepovedane droge po ocenah policistov znašala najmanj 70.000 evrov. Kriminalisti so na naslovih bivališč osumljenih in v gostinskem lokalu opravili hišne preiskave, povsod pa so našli prepovedane droge, pripomočke, ki so jih uporabljali pri preprodaji drog, in večjo vsoto gotovine. »Med spremljanjem aktivnosti osumljencev so kriminalisti v 32 primerih zasegli različne količine heroina in kokaina,« dodaja Pangos. Zoper vse tri osumljence so kriminalisti že podali kazensko ovadbo na pristojno okrožno državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Osumljence so 16. oktobra že pripeljali pred dežurno preiskovalno sodnico.