S fiktivnimi računi oškodovala upnike

Konec procesa proti Blažu Mlinariču in Viktorju Ledniku preprečila bolezen.

Objavljeno
06. december 2016 20.49
Slovenija, Maribor, 17.3.2009 - z leve: MLINARIC Blaz, solastnik MTB, LEDNIK Viktor, direktor MTB in KLIPSTETER Tomaz, novinar casnika Dnevnik foto:Tadej Regent/Delo
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – Včerajšnje sodne obravnave zoper nekdanja prva moža propadlega mariborskega gradbeniškega podjetja MTB, Blaža Mlinariča in Viktorja Lednika, je bilo hitro konec. Četudi so poznavalci razmer pričakovali, da bo izrečena sodba, pa je Mlinarič tik pred zdajci zbolel in zjutraj poslal zdravniško opravičilo. Za sojenje v nenavzočnosti ni bilo zakonske podlage, tako da sodnici Barbari Nerat ni preostalo drugega, kot da odločitev preloži na začetek februarja.

»Moj klient je zbolel. Sodišču je poslal tudi zdravniško opravičilo,« je svojo stranko pred senatom okrožnega sodišča zagovarjala odvetnica Tanja Kompara. Zatem pa nadaljevala: »Predlagamo, da se glavna obravnava preloži, saj mora imeti moj klient možnost, da se do modificirane obtožnice tožilstva izjasni.« Kaj je lastnika propadlega gradbenega giganta MTB položilo v posteljo, ni znano, a morda tudi strah pred razglasitvijo sodbe. Tožilec Niko Pušnik je namreč zaradi oškodovanja upnikov za 201.000 evrov predlagal za Blaža Mlinariča štiri leta zapora za Viktorja Lednika pa leto in pet mesecev zapora manj. Pričakovati je bilo, da bo sodba izrečena že v začetku oktobra, a je sodnica odločitev preložila.

Obramba tožilstvu očitala površnost

Obtožnica Mlinariču in Ledniku očita, da sta s projektom poslovno-stanovanjskega kompleksa v Medvodah leta 2008 in 2009 in izdajanjem (fiktivnih) računov v korist Mlinaričeve projektne družbe MTB Biro finančno obremenila krovno družbo MTB. Ta kasneje ni mogla poplačati vseh upnikov, marca 2011 je pristala v stečaju s skupaj več kot 96 milijonov evrov dolga. Obramba je tožilstvu očitala površnost, saj tožilec ni navedel, kateri upniki so bili oškodovani spornega leta 2009. Obtožena Mlinarič in Lednik pa v očitanem času nista podrobno poznala stanja podjetja oziroma vseh računovodskih izkazov, ker je za to bila angažirana finančna služba MTB, kaj šele da bi vedela, da bo MTB čez dve leti plačilno nesposoben.

Nista prvič na zatožni klopi

Sedenje na zatožni klopi za lastnika podjetja Mlinariča in takratnega direktorja Lednika ni nekaj novega. Kriminalisti so ju pred petimi leti ujeli v past z Vinkom Mercem, nekdanjim šefom oddelka za okolje in prostor mariborske upravne enote. Tožilstvo jima je očitalo, da so podizvajalci družbe MTB na Merčevi hiši in parceli opravili za najmanj 14.000 evrov del. Med njimi so bila kamnoseška dela, izdelali in zmontirali so kovinsko ograjo, vgradili okna in žaluzije ter zgradili podporni zid. Ko se je Merc pokesal in se s tožilstvom pogodil za zaporno kazen štirih let in dveh mesecev zapora, sta se »predala« tudi Mlinarič in Lednik.

Oba sta priznala v zameno za pet mesecev pogojne zaporne kazni z dveletno preizkusno dobo, ob tem pa je moral Mlinarič plačati 1200, Lednik pa 933 evrov denarne kazni. Ledniku je zaradi predkaznovanosti sodišče izreklo enotno kazen deset mesecev zapora pogojno, saj si je pred časom zaradi poslovne goljufije pravnomočno že prislužil pol leta zapora pogojno. V paketu z nekdanjo finančnico MTB Marjano Žvegler se je namreč na zatožni klopi znašel zaradi neupravičene unovčitve garancije v višini 30.000 evrov.