S priznanjem krivde, da je vozil malomarno, do pogojne obsodbe

Prva prometna nesreča profesionalnega voznika Mateja Čokla se je končala tragično, v njej je umrl 71-letni Franc Romih.

Objavljeno
05. januar 2016 22.39
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Samostojni podjetnik Matej Čokl je popoldne pred praznikom dela pred dvema letoma povzročil hudo prometno nesrečo, v kateri je izgubil življenje 71-letni Franc Romih, njegova žena Erna pa je bila hudo poškodovana. Čokl je na včerajšnjem predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču krivdo priznal in dobil pogojno kazen.

Šestinštiridesetletni Čokl, ki se ukvarja z avtoprevozništvom in zemeljskimi deli, je dejal, da nesrečo zelo obžaluje: »V 24 letih, odkar sem poklicni voznik, nisem imel niti ene nesreče. V vsem tem času sem mogoče dobil tri kazenske točke. Zelo mi je hudo, kar se je zgodilo, ampak glede na vreme, naenkrat je bil zelo hud naliv, tega nisem mogel preprečiti. Sprednja kolesa mi je na ovinku kar odneslo. Menim, da sem sicer vzoren voznik.« To sta potrdila tako prazen kazenski list kot dejstvo, da ni bil nikoli kaznovan pri sodniku za prekrške.

Vendarle pa usodnega 30. aprila Čokl ni ravnal tako, kot bi moral. Okoli 17.30 je vozil tovorno vozilo s pripetim neregistriranim polpriklopnikom po regionalni cesti iz Dramelj proti Šentjurju. Na Cesti Miloša Zidanška v Šentjurju je v blagem desnem ovinku zapeljal na nasprotno vozišče, nasproti mu je pravilno pripeljal 71-letni Franc Romih. Čokl je s sprednjim levim delom tovornjaka trčil v sprednji levi del Romihovega vozila. Romih je dobil tako hude poškodbe, da je umrl na kraju nesreče. Hudo poškodovano ženo Erno so odpeljali v bolnišnico.

Opravičilo in kesanje

Čokl je včeraj povedal, da se je k Erni Romih odpravil že dan po nesreči: »Obiskal sem jo v bolnišnici, kjer sta bila tudi sinova Boštjan in Matjaž. Vsem sem se opravičil. Želel sem se udeležiti pogreba, vendar je gospa izrazila željo, da me tam ne bi bilo.« Njeno željo je upošteval. Na včerajšnji predobravnavni narok ni bilo nikogar iz družine umrlega, je pa prišel pooblaščenec Romihove Robert Törnar, ki je potrdil, da se je Čokl za nesrečo opravičil: »Civilne tožbe proti njemu ne bo, prav tako ne premoženjskopravnega zahtevka. Gospa je že med preiskavo povedala, da ji moža nič ne more vrniti, zato je tudi predlagala milejšo kazen za Čokla.«

Čokl je s priznanjem krivde prepričal tudi okrožno državno tožilko Simono Kuzman Razgoršek, ki je pojasnila, da sporazuma o priznanju krivde zaradi pomanjkanja časa, predobravnavni narok se je začel 15. decembra, niso podpisali, vendar je po neformalnih pogovorih z obrambo vendarle predlagala pogojno obsodbo. Predlagala je leto dni zapora in šestmesečno prepoved vožnje tovornih vozil, oboje z dveletno preizkusno dobo.

Kot je pojasnila, je bil vzrok za prometno nesrečo to, da je zapeljal na nasprotni vozni pas, kar je sicer manj huda kršitev kot na primer vožnja pod vplivom alkohola ali objestna vožnja. Vendar je Čokl dejanje storil s težjo obliko malomarnosti; lahkomiselno je mislil, da bo nesrečo lahko preprečil. Tožilka je še poudarila, da je bila oteževalna okoliščina tudi dejstvo, da je vozil neregistriran polpriklopnik, čeprav to nima vzročne povezave z nesrečo.

Sodba že pravnomočna

Predobravnavnemu naroku je takoj sledil narok za izrek kazenske sankcije. Sodnica Barbara Žumer Kunc je v celoti upoštevala tožilkin predlog. Strinjala se je s tožilko, da je bilo olajševalnih okoliščin precej: »Priznanje krivde, obžalovanje, ki je resnično iskreno, nikoli ni bil kaznovan pred sodiščem in ne pred sodnikom za prekrške. Je urejena oseba, preživlja dva nepreskrbljena otroka.« Dodala je, da je šlo v tem primeru za nesrečne okoliščine, opozorila je tudi na »nerodno« speljan ovinek. Vendarle pa je v obrazložitvi sodbe Čoklu razložila, da se nesreča ne bi zgodila, če ne bi vozil malomarno: »Očitek je, da niste vozili s potrebno pazljivostjo. To je malomarnost.«

S sodbo so se vsi strinjali in se vsi tudi odpovedali pritožbi. S tem je sodba že včeraj postala pravnomočna, hkrati pa je začela teči Čoklova dveletna preizkusna doba.