Sahorniku sodba marca

Jemanje podkupnine. Končano zaslišanje prič. Sodišče čaka, da mu občina Muta posreduje zahtevane podatke.

Objavljeno
22. januar 2015 19.14
Mateja Celin
Mateja Celin

Slovenj Gradec – Na sojenju nekdanjemu mutskemu svetniku in županskemu kandidatu Darku Sahorniku, ki je obtožen jemanja podkupnine, se je končalo zaslišanje prič. Član občinske komisije Marjan Lipuš je zanikal, da bi Sahornik poskušal vplivati na izbor izvajalcev za vzdrževanje cest, kakor mu je očital gradbinec Bernard Bauer.

Sahornika obtožnica bremeni, da je od gradbinca Bauerja, ki je za občino izvajal pogodbena dela, od vsakega računa zahteval dva odstotka provizije, nato pa leta 2009 še pet tisoč evrov. Bauer trdi, da mu jih je izročil na njegovem domu, Sahornik pa tega ne zanika, vendar pravi, da je šlo za 2400 evrov in da so bili menda donacija za namiznoteniški klub, ki ga je sam vodil.

Denar je domnevno v kuverti izročil igralcu Darku Jamšku, kar pa je ta zanikal, saj je menda denar prejemal na tekoči račun ali pa od koga iz kluba, nikoli pa ni bilo zraven Sahornika. Bauer je še trdil, da ga je Sahornik leta 2010 poskušal ovirati pri pridobitvi nove koncesije, saj je komisija, ki jo je vodil obdolženi Sahornik, izločila njegovo ponudbo.

Marjan Lipuš, nekdanji član občinske komisije, ki je odpirala ponudbe, je dejal, da se v njegovem mandatu (od leta 2007 do 2010) to ni moglo zgoditi, saj je bil v času Sahornikovega predsedovanja komisiji Bauer vedno daleč najugodnejši ponudnik in je pri izbiranju med tremi ali štirimi ponudbami vedno prevladala najnižja cena. »Tu ni bilo nobenih poskusov vplivanja,« je dejal Lipuš, ki je bil na nedavnih lokalnih volitvah tudi kandidat za svetnika na Sahornikovi listi.

Predsednik namiznoteniškega kluba Damjan Cvetko je v odgovoru sodišču zapisal, da so plačevali samo Jamška, ki je imel dogovor s Sahornikom. »Kakšen je bil, mi ni znano in ne vem, kako so potekala izplačila,« je zapisal Cvetko. Sodišče je zahtevalo dokumentacijo kluba, prav tako seznam izplačil, ki jih je med letoma 2007 in 2009 Bauer prejel od občine Muta, vendar občina teh podatkov še ni posredovala.

Sodišče bo izreklo sodbo predvidoma sredi marca, saj je zaslišanje prič končano, na vrsti sta le še sklepna govora. Za jemanje podkupnine je zagrožena denarna kazen ali zapor do treh let.