SDS odškodnine (za zdaj) ne bo dobila

Višje sodišče je razveljavilo sodbo, po kateri bi moralo Delo plačati SDS 10.000 evrov in se ji opravičiti.

Objavljeno
20. avgust 2012 21.57
Slovenija, Ljubljana, 21.November2011, Janez Janša in Franci Matoz na nadaljevanju sojenja v primeru Patria. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Ljubljansko okrožno sodišče, ki je največji vladni stranki SDS prisodilo odškodnino zaradi zapisa v Delu o tem, da se je denar iz finskega podjetja Patria ob nakupu osemkolesnikov po podatkih finskih preiskovalcev stekel v SDS, bo moralo znova odločati o primeru.

Višje sodišče je razveljavilo prvostopenjsko sodbo in zadevo z napotki vrnilo okrožnemu sodišču, to pa bo o tožbenem zahtevku SDS ponovno odločalo že čez dober mesec.

Članek z naslovom Denar od Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS, ki je bil v Delu objavljen 23. novembra 2009, je novinar Dejan Karba napisal na podlagi pogovora z vodjo finskih preiskovalcev Kajem Erikom Björkqvistom.

Zaradi tega članka SDS zahteva od Dela kar 300.000 evrov in javno opravičilo, okrožna sodnica Božena Novak pa je julija lani časopisni hiši naložila, da mora politični stranki plačati 10.000 evrov, češ da je s trditvami v članku grobo posegla v strankin ugled in dobro ime, zaradi česar je Delu poleg odškodnine naložila še objavo opravičila.

A z odškodnino in opravičilom (za zdaj) ne bo nič, saj je višje sodišče sodbo razveljavilo. V svojem sklepu je podrobno obrazložilo, zakaj tematika o poslu nakupa vojaške opreme, ki ga je država sklenila s finskim podjetjem, sodi med zadeve splošnega pomena, ki morajo biti deležne odprte in javne razprave, ter zakaj je vprašanje udeležbe SDS kot ene od največjih strank v državi pri koristih iz tega posla ena od ključnih tem, pomembnih za delovanje demokratične družbe, zaradi česar je svobodi novinarskega izražanja dana tolikšna teža.

Višji sodniki ugotavljajo, da se je okrožno sodišče napačno postavilo na stališče, da ugotovitev o obstoju nedopustnosti ravnanja Dela temelji na razumevanju naslova članka.

Kot poudarjajo, je treba naslov, ki sicer zbuja veliko pozornost, presojati ob upoštevanju podnaslova in nenazadnje celotnega besedila članka. Že iz uvodnega dela je namreč razvidno, da gre za ugotovitve preiskave finskih kriminalistov, zato Delu ni mogoče pripisati trditve, da je denar iz Patrie končal pri SDS, ampak zgolj trditev, da ima finska policija dovolj dokazov za tak sklep.

»Članek kot celota pušča povprečnemu – sploh pa informiranemu – bralcu prostor za kritično oceno o njegovi dejanski vsebini in sporočilu v luči uvodne navedbe o ugotovitvah preiskave, ki poteka na Finskem,« poudarjajo višji sodniki in dodajajo, da bo moralo okrožno sodišče presoditi predvsem, ali izjava, pripisana Björkqvistu, predstavlja neizkrivljeno sporočilo tega, kar je v razgovoru povedal novinarju.