Še trije green dragoni priznali krivdo za pretep s policisti

Mladi navijači so oktobra 2009 na ljubljanski tržnici napadli policiste, a so jih ti hitro obvladali.

Objavljeno
26. avgust 2014 15.32
NOGOMET
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Potem ko je že prejšnjič krivdo priznal 25-letni Slavko Glivar, eden od green dragonov, ki so leta 2009 napadli policiste, so to zdaj storili tudi 24-letni Jure Soklič, 23-letni Miha Rojc in 26-letni Marko Škufca. Ocenili so, da ima tožilstvo preveč dokazov, zato so sprejeli ponudbo – pogojne kazni.

Nekaj green dragonov si bo gotovo dobro zapomnilo 17. oktober 2009, ko sta se v Ljubljani v 13. krogu prve slovenske nogometne lige udarila Olimpija in Maribor. Ta je pozneje slavil z 1 : 0. V središču Ljubljane je namreč zavrela kri, a ljubljanski navijači so si za svoje nasprotnike – to se je kmalu pokazalo za precej naivno – namesto viol izbrali kar policiste, ki so jih poskušali umiriti.

Svojo vlogo v pretepu je tokrat priznala trojica od petih obtoženih, ki jih je tožilstvo posadilo na zatožno klop. Jure Soklič, ki je po lastnih besedah zdaj priden študent, je še povedal, da gre za »negativno izkušnjo, ki je ne misli ponavljati«. Tudi Miha Rojc dogodek obžaluje. Zdaj se je posvetil študiju in trenerskemu delu, je povedal. Zanikal pa je, da bi v pretepu uporabil posebne obtežene rokavice, temveč naj bi nosil navadne usnjene rokavice.

Premk se še ni izrekel

A tožilec Primož Suknaič je poudaril, da je Rojc v času pretepa nosil rokavice, v katerih je bil pesek in so namenjene pretepanju, saj ima udarec s takšno rokavico občutno večjo udarno moč. Kot je še povedal Suknaič, je imel v tej zadevi večjo vlogo Soklič, ki je tudi napadel dva policista, zato je zanj zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi predlagal pogojno kazen enega leta s preizkusno dobo treh let. Enako kazen je predlagal tudi za Škufco, ki je bil tudi že obsojen zaradi nasilništva in obsojen na pogojno kazen. Nekoliko nižjo kazen, deset mesecev s preizkusno dobo treh let, pa je tožilec predlagal za Rojca.

Sokličev zagovornik Zoran Korenčan in Rojčev zagovornik Bojan Župevc sta skušala sodnico Dejano Fekonja prepričati, naj izreče milejšo sankcijo, predvsem pa krajšo preizkusno dobo, a je ta v celoti sledila tožilstvu. Od peterice se o krivdi ni izrekel le še Peter Premk. Sodnica ga je tokrat poslala domov, saj o njegovi vlogi za brezplačno pravno pomoč še ni bilo odločeno.

Pretep s policisti se je takrat sicer začel že popoldne, okrog 13. ure, ko so policisti v središču mesta na ljubljanski tržnici ustavili večjo skupino mladih, razgretih navijačev Olimpije, ki so se na Prešernovem trgu stepli z violami ter razgrajali in prevračali smetnjake. Po nekaj hudih besedah se je eden od njih lotil policista, vnel se je pretep, med katerim so po policistih padale tudi steklenice, a so navijače kmalu umirili – policisti so se hitro odzvali, zapele so tudi gumijevke in razmere so imeli kmalu pod nadzorom. Potem ko so jih obstopili in posedli na tla, pri tem so tudi zaprli del ulice, so jih po skupinah naložili v policijske marice in odpeljali. Pridržanih je bilo 53 kršiteljev, med njimi 30 mladoletnih, pet pa so jih na koncu ovadili.