Sedem poškodovanih zaradi pirotehnike

Od ponedeljka od 7. ure do danes do 7. ure so na UKC sprejeli 147 poškodovancev.

Objavljeno
01. januar 2013 13.10
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so od ponedeljka od 7. ure do danes do 7. ure sprejeli 147 poškodovancev, med njimi jih je pomoč po polnoči poiskalo 38, je pojasnil dežurni travmatolog Tomaž Randl. Večina poškodb je bila zaradi prekomernega uživanja alkohola. Sedem oseb se je poškodovalo zaradi neustrezne uporabe pirotehničnih sredstev. Iz Maribora pa ne poročajo o poškodbah s pirotehniko.

Najmlajši od poškodovancev zaradi neustrezne uporabe pirotehničnih sredstev je star 17 let, trije poškodovani pa so dobili zelo hude poškodbe rok z amputacijo prstov, eden si je poškodoval oko, trije pa so dobili povrhnje opekline. Kot pojasnjuje Randl, je šlo pri poškodbah zaradi neustrezne uporabe pirotehničnih sredstev tudi za kombinacijo s prekomernim uživanjem alkohola.

Sicer pa so osebe zdravniško pomoč iskale zaradi padcev v alkoholiziranem stanju, zaradi česar so se poškodovale po glavi ali se urezale. Prišli pa so tudi zaradi »klasičnih« travmatoloških poškodb, kot so zlomi kolkov in golen, je dejal Randl. Po njegovih besedah je bilo poškodovanih več, kot so pričakovali, in tudi več kot lani. Za osebje je bila tako noč naporna, vendar so razmere še obvladali, je dejal.

V enakem obdobju lani so na travmatologiji v UKC Ljubljana sprejeli 60 poškodovanih, zaradi neustrezne uporabe pirotehnike sta se poškodovala dva mlajša moška.

V Mariboru bolj mirno

Na urgenci v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa je bilo v letošnji najdaljši noči veliko bolj mirno kot prejšnja leta, so povedali za STA. Na zadnji dan leta so poskrbeli za 32 ljudi, ponoči pa za 17. Poškodb s pirotehničnimi sredstvi pa ni bilo, je za STA povedal dežurni zdravnik na urgenci v Mariboru Žiga Horvat.