Sekretarju AMZS odvzeli pooblastila

Predsednik AMZS odvzel pooblastila generalnemu sekretarju AMZS Slavku Rusu zaradi suma korupcije.

Objavljeno
21. maj 2014 13.23
lvu*Slavko Rus
Mitja Felc, Mi. K., kronika, STA
Mitja Felc, Mi. K., kronika, STA

Ljubljana − Generalnemu sekretarju AMZS Slavku Rusu, ki je bil pridržan med torkovimi preiskavami korupcije, so odvzeli pooblastila. Predsednik AMZS Anton Breznik mu je namreč ob seznanitvi z okoliščinami preiskave odvzel vsa pooblastila.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil podpredsednik AMZS Jože Režonja, jim organi pregona niso podrobno pojasnili, za kakšno kaznivo dejanje naj bi točno šlo, je pa dejal, da naj bi šlo za koruptivna dejanja. Po Režonjevih besedah bodo tudi preučili Rusovo pogodbo o zaposlitvi, nato pa bodo v »skladu s statutom sprejeli ustrezne rešitve«.

V zvezi so sicer poudarili, da se v vodstvu odločno zavzemajo za odkrivanje nepravilnosti in kaznivih dejanj. »V fazi predkazenskega postopka, ki še poteka, vodstvo AMZS odprto, transparentno in aktivno sodeluje s kriminalisti,« so zapisali. Ob tem so zagotovili, da je vodstvo »nemudoma sprejelo vse ukrepe za nemoteno delovanje družbe in izpolnjevanje vseh obveznosti«.

V torek so kriminalisti izvedli več hišnih preiskav, ki so bile namenjene iskanju dokazov za utemeljitev sumov korupcije. Kriminalisti in policisti so se na območju ljubljanske policijske uprave brez najave oglasili na skupno devetih naslovih pravnih in fizičnih oseb. Med drugim so preiskali tudi prostore AMZS. »Zasežene so bile listine, predmeti in nosilci elektronskih podatkov, ki so v povezavi s kaznivimi dejanji,« so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Trem ljudem so odvzeli prostost. Dva so še isti večer izpustili, medtem ko je eden še vedno v pridržanju. Med drugim je bil začasno pridržan tudi generalni sekretar Slavko Rus.