Seks, izsiljevalska past za osamljene ženske

Trojici, ki je poskušala štiri ženske olajšati za 18.500 evrov, od treh let in treh mesecev do treh let in pol zapora.

Objavljeno
13. januar 2014 18.49
Sodba za Josipa Juhasa in Mitjo Bohaka, 13.1.2014, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Sodišče je tri mladeniče, ki so z vročimi posnetki posteljnih igric izsiljevali ženske, spoznalo za krive. Žigolo Rok Kološa se je očitno najbolj udejstvoval in je nepravnomočno dobil tri leta in pol zapora, računalniška strokovnjaka Mitja Bohak in Josip Juhas pa po tri leta in tri mesece zapora.

Tožilka Ivanka Slana je vsakemu naprtila po štiri kazniva dejanja izsiljevanja in poskusa izsiljevanja, Kološi pa še neupravičeno slikovno snemanje. Za zadnjega je predlagala štiri leta in štiri mesece zapora, za Bohaka in Juhasa pa po tri leta in deset mesecev zapora. Sodišču je predlagala, naj kot oteževalne okoliščine upošteva zavržnost in nagnusnost dejanj, ki so grob poseg v intimno sfero oškodovank, kot olajševalni okoliščini pa mladost in nepremišljenost.

Obramba je menila drugače, a je bila pri tem razklana. Odvetnica Kološe Stanka Firm Gavez je poudarila, da je imela njena stranka v času storitve kaznivih dejanj zaradi spolnosti začasno duševno motnjo impulzivnega vedenja. Prepričana je, da ničesar ni storil naklepno, možno mu je očitati le dogovor pri storitvi kaznivega dejanja izsiljevanja.

Po njenih besedah se je Kološa le javil na oglas in imel z ženskami spolne odnose ter pri tem užival. »To mu ni bilo v breme,« je poudarila Firm Gavezova in dodala, da so ženske dobile, kar so pričakovale – seks: »To ni nič zavržnega.« Po njenem prepričanju bi zato eno leto pogojne zaporne kazni povsem zadostovalo.

Zagovornika Bohaka in Juhasa Dunja Grgurević in Tomaž Bromše sta trdila drugače. Vse da je izmišljotina Kološe, zato je obtoženca treba oprostiti. »Kološa je priznal, kar je pač priznal, potem pa je zadevo prevalil na obtožena Juhasa in Bohaka. Že sodišče se je spraševalo o njegovih spominskih luknjah ali neluknjah,« je poudaril Bromše.

Od trojice, ki je zatožno klop grela skoraj eno leto, je ob koncu spregovoril le Juhas. V sebi lastnem šaljivem slogu je na račun Kološe povedal: »V obravnavanem obdobju očitno nisva živela v isti dimenziji. Kar je povedal, je žaljivo za vse.«

Medtem ko sta 27-letni Bohak in dve leti mlajši Juhas očitke tožilstva ves čas zavračala, je 26-letni Kološa na začetku sojenja presenetil s svojevrstnim čustvenim izlivom: »Žal mi je, da se je to zgodilo. Seksam vse življenje, o seksu razmišljam zjutraj, zvečer, ponoči, vedno. Seks je zame kakor droga. Ljubim seks, zame je seks vse. To sem delal in še delam. Če je seks prepovedan, morajo iti vsi ljudje v zapor. Jaz to delam z užitkom, ne za plačilo. Seks je zame življenje.« Zdaj se zdravi v Švici, kjer živi in dela.

Niz dobro premišljenih dejanj

Sodišče je z izjemo višine kazni povsem upoštevalo tožilstvo. Ugotovilo je, da si je trojica mladeničev vloge razdelila, to je bil »niz dobro premišljenih in predhodno dogovorjenih kaznivih dejanj«. Najprej so osamljenim ženskam na medmrežju nastavili past, nato pa je Kološa, za katerega je psihiater ugotovil, da ima spolno motnjo, z njimi izmenjal nežnosti in vse skupaj posnel z miniaturno kamero.

S prvo nič hudega slutečo damo je bil Kološa intimen v avtomobilu na parkirišču pred Mariborskim otokom. Z drugo je imel spolni odnos nekje v okolici Ljubljane, prav tako v avtomobilu, tretje se je lotil v njenem ljubljanskem stanovanju, vendar nista šla do konca, na četrto pa se je spravil kar v njeni službi, v mariborskem zdravstvenem domu.

Kološa je posnetke izročil Bohaku in Juhasu, ta pa sta potem izdelala filmčke, ki jih je pošiljatelj, denimo »detektivgregor« ali »uporabnik.uporabnica«, poslal na elektronske naslove žrtev in zagrozil, da bodo vidni še komu drugemu, če ne bodo plačale. A groženj se je ustrašila le prva žrtev. Ko je prejela sporočilo, naj pripravi 2500 evrov (denar ji morajo družno vrniti, je odločilo sodišče), je upoštevala navodila in denar odvrgla v koš na moškem stranišču v nakupovalnem centru Europark. Preostale tri ženske so bile pogumnejše in so izsiljevanje prijavile policiji.

Skupaj so hoteli podjetni fantje konec pomladi 2010 od žensk izsiliti 18.500 evrov, pri tem pa je osrednjo vlogo odigral Kološa, je bilo razumeti sodnico Barbaro Nerat: »Njegovo telo je bilo orodje, ki je skozi štiri oškodovanke služilo kot predmet izsiljevanja.«