Senat odlaša z odločitvijo o novem izvedenskem mnenju

Ali se bo v morilčevo psiho poglobila tudi komisija za fakultetna izvedenska mnenja, še ni znano.

Objavljeno
09. junij 2015 22.17
Pričetek sojenja Robertu Supančiču, 9.4.2015, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Na sojenju Robertu Supančiču, obtoženemu, da je očeta surovo umoril, saj so ga našli obglavljenega, je sodni senat tukajšnjega okrožnega sodišča danes še enkrat zaslišal izvedenca psihiatra Mladena Vrabiča. A tudi po tem še ni sporočil odločitve, ali bo v postopek pritegnil komisijo za fakultetna izvedenska mnenja.

Psihiater Mladen Vrabič, ki meni, da obtoženi Robert Supančič ne boleha za shizofrenijo, je pričal že prejšnji mesec, vendar se je sodni senat pod predsedstvom okrožne sodnice Danile Dobčnik Šošterič pozneje odločil za vnovično zaslišanje Vrabiča. Tako kot prvič je tudi med današnjim Vrabičevim pričanjem javnost morala zapustiti razpravno dvorano (zaradi zaščite osebnega življenja obtoženega), po naših informacijah pa je psihiater vztrajal pri svojem mnenju. To pomeni, da je obtoženi Supančič polno kazensko odgovoren za lanski grozovit umor 64-letnega očeta Boruta Supančiča in ga čaka do 30 let zapora.

Po prvem umoru končal na psihiatriji

A ko so v preteklosti Robertu Supančiču že sodili za podobno dejanje, je proces doživel drugačen epilog. Proti koncu aprila 2003 je Supančič do smrti zabodel svojo mater Slavico in hudo poškodoval sosedo, sodni senat, ki mu je predsedovala ista sodnica kot v sedanjem postopku, pa ga je takrat namesto v zapor poslal v psihiatrično bolnišnico. Skupina psihiatrov je namreč tedaj menila, da Supančič zaradi duševne motnje ni bil zmožen razumeti pomena svojega dejanja.

Drugače je dvanajst let pozneje prepričan psihiater Mladen Vrabič, saj vztraja pri stališču, da Supančič ne boleha za shizofrenijo, zato duševna bolezen ni vplivala na njegovo zmožnost razumeti dejanje, ki ga je zagrešil 6. decembra 2014. Tistega dne je Supančič očeta napadel od zadaj, vanj trikrat zaril nož z 21-centimetrskim rezilom (ročaj je ovil z vrvico, da mu nož ne bi zdrsnil) in mu odrezal glavo. Truplo je nato pokril s tremi jopiči, nož je pustil na kraju zločina, sam pa se je preoblekel in se z očetovim avtom odpeljal na Dunaj. Tam so ga pozneje aretirali v avli hotela Kaiserhof.

Na sodišču se je Supančič branil z razlago, da ima očeta zelo rad in da je po njegovem prepričanju še živ; povedal je tudi, da se ne spominja ničesar, kar se je v Zgornji Kungoti zgodilo 6. decembra lani. A po mnenju psihiatra Vrabiča je luknja v spominu le njegova obrambna taktika.

Pregledali bodo zasežene posnetke

Obtoženčev zagovornik, odvetnik Viktor Osim, je sodišču že pred časom predlagal, naj v postopek pritegne komisijo za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete, ki bi podala novo mnenje. V nasprotju s pričakovanji pa sodni senat tudi na današnji obravnavi še ni odločil o tem odvetnikovem predlogu. Predsedujoča sodnica je ob koncu povedala le, da bodo na naslednji obravnavi pogledali posnetke z zaseženega trdega diska Supančičevega računalnika, ki so po njenih besedah pomembni za to zadevo. Kakšni konkretno so ti posnetki, bo znano na nadaljevanju sojenja 19. junija.

Če bo sodni senat takrat pritrdil omenjenemu predlogu odvetnika Viktorja Osima, se bo potem z obtoženčevo psiho ukvarjala še komisija za fakultetna izvedenska mnenja, v nasprotnem primeru pa bo sojenje na prvi stopnji pri koncu. Na predobravnavnem naroku je tožilstvo za Supančiča, ki se je menda navduševal nad skrajnimi islamisti, na sodišču pa trdil celo, da je oče še živ (vse to je po oceni psihiatra le obrambni manever obtoženega), v primeru priznanja krivde za surovi umor očeta predlagalo 28 let zapora.