Šest »sladoledarjev« priznalo krivdo

Sedem članov hudodelske združbe na mesec prodalo do kilogram kokaina in amfetamina.

Objavljeno
29. avgust 2014 16.48
Slovenija, Maribor, 22.6.2011 - slascicarna Ilich foto:Tadej Regent/Delo
Vili Einspieler, kronika
Vili Einspieler, kronika

Celje – Izločitev predsednika senata celjskega okrožnega sodišča Marka Brišnika je včeraj zahtevala zagovornica Marijana Pintariča, ki ni priznal krivde, ker da je seznanjen z nezakonito pridobljenimi dokazi. Zato je Brišnik prekinil predobravnavni narok.

Na zatožno klop celjskega sodišča so sedli Rok Miklavžin, Boris Bulić, Jasmin Sadić, Marijan Pintarič, Senad Galić, Aleksander Matić in Simon Pretnar, ki jih obtožnica bremeni preprodaje drog v hudodelski združbi, za kar je zagroženo od pet do 15 let zapora. Šesterica – Bulić, Sadić, Galić, Pretnar in Matić – je dosegla sporazum o priznanju krivde z državnim tožilcem Edvardom Ernjencem, medtem ko je Miklavžin krivdo priznal na naroku. Kljub temu pa je sodniku Marku Brišniku uspelo zaslišati le Miklavžina. V vodo je padel tudi že določeni narok za izrek kazenske sankcije, ker je zagovornica Petra Mavec zahtevala izločitev predsednika senata.

Izločitev dokazov

Državni tožilec Edvard Ernjenc je za Miklavžina sodišču predlagal, naj mu za kaznivi dejanji neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami in omogočanja uživanja prepovedanih drog določi enotno kazen šest let in deset mesecev zapora, za promet s prepovedanimi drogami pa denarno kazen 1500 evrov. Ernjenec je predlagal tudi zaslišanje obtoženca na glavni obravnavi, s čimer se je njegov zagovornik Boris Kanduti strinjal. Napovedal je še, da bo kot dokazno gradivo sodišču predložil zdravstveno dokumentacijo, ki se nanaša na obtoženca in njegove družinske člane.

Naslednji je pred sodnika stopil Marjan Pintarič, za katerega je, glede na količino prepeljane prepovedane droge amfetamin iz Nizozemske v Slovenijo, Ernjenec predlagal kazen tri leta in štiri mesece zapora ter denarno kazen v višini 2000 evrov. Pintarič krivde ni priznal, njegova zagovornica pa je zahtevala izločitev vseh dokazov iz kazenskega spisa, ker da so bili od samega začetka pridobljeni nezakonito. Po mnenju Petre Mavec sta bila nezakonita tako uvedba prikritih preiskovalnih ukrepov kot tudi nadzor nad elektronskimi komunikacijami. Ker se je predsednik senata seznanil z nezakonito pridobljenimi dokazi, je zahtevala njegovo izločitev, tako da se bo predobravnavni narok nadaljeval, ko bo o njeni zahtevi, ki jo je po mnenju Ernjenca treba zavrniti, odločil predsednik sodišča. Kot je še menil tožilec, Pintarečevi kontakti z Miklavžinom in dobaviteljem droge dokazujejo, da je prevažal amfetamin.

Sladoled v Veliko Britanijo

Kriminalisti so akterjem kriminalne združbe, ki je s pomočjo celjskega avtoprevozniškega podjetja organizirala transport kokaina iz Nizozemske čez Belgijo in Francijo v Veliko Britanijo, stopili na prste lani jeseni. Glavni akterji kriminalne združbe naj bi bili vsak dan prodajali kokain in amfetamin v količinah od enega grama do treh kilogramov, oskrbovali pa naj bi tudi odvisnike in preprodajalce s celotnega območja Celja in širše. Na mesec naj bi bili prodali od 500 gramov do kilograma kokaina in amfetamina.

Da bi lahko tihotapili droge in organizirali transport, naj bi se bili povezali v širšo mednarodno kriminalno dejavnost, pri tem pa naj bi s pomočjo celjskega avtoprevozniškega podjetja organizirali transport omenjenih drog. Neuradno gre za podjetje Ramix, katerega lastnik je Eldin Ramić, ki pa ni med obtoženimi. Člani združbe naj bi si bili v tovornem prometu priskrbeli legalni prevoz večje količine sladoleda iz Slovenije v Veliko Britanijo.

V tovornjak so na Nizozemskem med sladoled skrili 18 kilogramov kokaina, vse skupaj pa so pretihotapili do Londona, kjer so tri domnevne preprodajalce mamil aretirali in jim zasegli ves kokain. Kriminalisti so v zaključni akciji po vsej Sloveniji zasegli enajst kilogramov amfetamina, 40 gramov kokaina, 120 paketkov s po gramom kokaina, pripravljenih za ulično preprodajo, in dva kilograma konoplje.