Danica Simšič se zagovarja zaradi domnevne zlorabe položaja

Nekdanja ljubljanska županja je domnevno z brezplačnim prenosom občinskega zemljišča na družbo iProjekt zlorabila položaj.

Objavljeno
09. december 2014 13.58
Danica Simšič pri oddajanju glasovnice
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Ljubljana − Pred okrožno sodišče sta danes stopili nekdanja ljubljanska županja Danica Simšič in nekdanja načelnica občinskega oddelka za gospodarjenje z zemljišči Nuška Dolgan, ki jima tožilstvo očita kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja. Obtoženi naj bi z brezplačnim prenosom občinskega zemljišča na družbo iProjekt občino oškodovali za 507.500 evrov.

Dolganovi tožilstvo očita soglašanje, Simšičevi pa podpis pogodbe o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim med Mestno občino Ljubljana (MOL) in družbo iProjekt po lokalnih volitvah leta 2006. Z brezplačnim prenosom občinskega zemljišča ob Celovški cesti v Dravljah naj bi obtoženi ljubljansko občino oškodovali za 507.500 evrov. Tako Dolganova kot Simšičeva sta se na predobravnavnem naroku sredi leta izrekli za nedolžni.

Domnevno sporne pogodbe, na katero je po prihodu na občino opozoril sedanji ljubljanski župan Zoran Janković, pred podpisom ni pregledal občinski oddelek za finance.

O tem je na današnji obravnavi govoril nekdanji načelnik občinskega oddelka za finance Stevo Lekič, ki je pojasnil, da oddelek pogodbe ni pregledal, ker je bila ob prejetju že podpisana in s tem veljavna. Poleg tega po njegovih besedah v pogodbi ni šlo za izplačilo sredstev iz občinskega proračuna, za kar je bil oddelek pristojen.

Pojasnil je, da so o zavrnitvi pregleda obvestili urad županje, kasneje pa so to povedali tudi Jankoviću, ki je poizvedoval o pogodbi. Pri tem je Lekič povedal, da če bi pogodbo pregledali in ugotovili, da ne gre za izplačilo iz občinskega proračuna, bi verjetno dali soglasje k podpisu.

Med danes zaslišanimi pričami je bil tudi nekdanji podžupan MOL Igor Omerza, ki je povedal, da ga je v zvezi z zemljiščem v Šiški leta 2005 obiskal takratni direktor podjetja A1 z odvetnico in dokazoval, zakaj bi morala MOL zemljišče prenesti nanje. iProjekt je sicer hčerinsko podjetje družbe A1.

Omerza je menil, da so razlogi za prenos verodostojni, a so na pravnem oddelku občine pojasnili, da je zadeva komplicirana. Kaj se je zgodilo kasneje, Omerza ne ve, saj je zaradi razkola v stranki odstopil z mesta podžupana. Je pa pojasnil, da so ljudi, ki so hoteli priti na pogovor na občino, večinoma sprejeli.

Tožilstvo za pričo predlaga tudi Bogdana Korošca, ki je v času prenosa zemljišča vodil iProjekt, v letu 2003 pa je bil zaposlen na oddelku za gospodarjenje z zemljišči MOL. Kot pričo tožilstvo predlaga tudi župana Jankovića, sojenje pa se bo nadaljevalo 3. februarja prihodnje leto.