Skale še ogrožajo dve hiši v Podstudencu

Z bližnjega hriba so se začele kotaliti ogromne skale in pred seboj kar pometle z drevjem in objektom z žago.

Objavljeno
25. julij 2014 00.42
Bojan Rajšek, kronika
Bojan Rajšek, kronika

Kamnik – Najmanj deset velikih skal še ogrožajo dve stanovanjski hiši v naselju Podstudenec v kamniški občini, zato je tamkajšnji štab civilne zaščite odredil takojšnjo preselitev dveh družin, ki sta začasno domovanje (najmanj) do nedelje, poiskali pri bližnjih sorodnikih. Gradbinci so začeli postavljati obrambni zid, ki bo hiše pred napovedanim varnim miniranjem obvaroval uničenja.

Lastnik ogrožene hiše Franc Romšak je povedal, da so se v sredo dopoldan z bližnjega hriba začele kotaliti skale in pred seboj kar pometle z drevjem. »Z avtom sem zapeljal do ceste in v tistem trenutku so vsenaokoli frčali strešniki iz moje žage, saj je v objekt kot strela z jasnega priletela ogromna skala in lesenjačo povsem uničila,« je še včeraj vidno pretresen pripovedoval Romšak, ki je ob tem dogodku imel tudi obilico sreče, da skala za pičla dva metra ni spremenila smeri, saj bi v tem primeru treščila naravnost v njegov avto.

Kasneje, ko se je od šoka malce pomiril, je naštel 20 večjih in manjših skal. Tista največja skalna gmota, ki je povsem uničila tudi njegovo žago, pa je tehtela najmanj deset ton in jo je stroj kasneje zdrobil. Ker se je ob podoru skalovja in kamenja hiša tako strašno tresla je bil njegov sin prepričan, da gre za potres, zato je zaščito našel pod vratnim podbojem.

Skale, ki še grozijo, bodo varno razstrelili

Poveljnik kamniške civilne zaščite Matjaž Srša je za Delo povedal, da bodo predvidoma danes končali z gradnjo začasnega nasipa iz zemljine v dolžini 40 metrov in v višino 2,5 metra, ki bo zadrževal kotalenje skal na bližnjo cesto in pred mogočim nadaljnim podorom skal tudi varoval obe stanovanjski hiši.

Srša je povedal, da zdaj čakajo na prvo poročilo njihovega strokovnjaka za plazove, nato pa nameravajo deset velikih skal, ki grozijo z vnovičnim podorom, razstreliti. Gre za posebno in varno metodo, ki skale počasi razkolje, začasni obrambni zid pa jih bo ob vznožju hriba predvidoma zadržal. Kraj si je podrobno ogledal tudi geolog in tudi sam ugotovil, da so ogroženi državna cesta Stahovica-Črnivec in stanovanjski hiši.

Kdaj in kako bo akcija potekala naj bi bilo znano tekom današnjega dne. Koliko škode je naredil podor skal in vse kar je povezano s sanacijskimi ukrepi bo znano v prihodnjih dneh.