Škode za 1,6 milijona evrov, podjetnici v priporu

 Pod ključem sta se menda podjetnici Olga Zupanič in Aleksandra Martina Zupanič

Objavljeno
15. junij 2015 19.06
mfe preiskava
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Več kot 1,6 milijona evrov škode je po ugotovitvah policije od leta 2011 z različnimi gospodarskimi kaznivimi dejanji povzročila trojica, ki so ji organi pregona na prste stopili prejšnji teden. Med drugim je osumljena davčne zatajitve in oškodovanja upnikov.

Miran Šadl, predstavnik mariborske policijske uprave za stike z javnostjo, je sporočil, da so osumljenci sami, kot odgovorne osebe gospodarskih družb ali s pomočjo pomočnikov namenoma spravili nekatere upnike v ugodnejši položaj, čeprav so menda vedeli, da gospodarska družba ni plačilno sposobna, saj je imela neprekinjeno blokiran transakcijski račun. Ostale upnike so izigrali in oškodovali s sklepanjem kupoprodajnih pogodb o prodaji nepremičnin in sporazumov o plačilu kupnine iz naslova teh kupoprodajnih pogodb.

Poleg tega so menda osumljene osebe prodale zaloge in osnovna sredstva družb, v katerih so bile odgovorne osebe, zatem pa sklenile asignacijske pogodbe med povezanimi gospodarskimi družbami. Na ta način so ostalim upnikom preprečile možnost poplačila terjatev. Nadalje sta dve odgovorni osebi osumljeni še posredovanja lažnih podatkov o vrednosti opravljenih nabav blaga finančnemu uradu, in sicer z namenom delnega povračila davka na dodano vrednost.

Glavni sta bili mati in hči

Osumljenci so domnevno zagrešili več kaznivih dejanj davčne zatajitve, oškodovanja upnikov, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Kazniva dejanja so po Šadlovih navedbah izvrševali tudi s fiktivnimi računi in ustanavljanjem novih gospodarskih družb. Te so opravljale isto dejavnost, da s »slamnatimi« direktorji, ki so vodstveno funkcijo prevzeli zgolj na papirju. »Poslovanje vseh ustanovljenih družb so namreč neprestano vodile iste osumljene osebe z namenom, da z različnimi poslovnimi potezami oškodujejo upnike in se izognejo plačilu predpisanih dajatev iz naslova davka na dodano vrednost,« ugotavlja policija.

Kriminalisti so opravili pet hišnih preiskav stanovanjskih in poslovnih prostorov ter trojici med zbiranjem obvestil in dokazov odvzeli prostost. Dve osumljeni so zatem privedli k preiskovalnemu sodniku, ta pa je zaradi ponovitvene nevarnosti zoper njiju odredil pripor. Po naših neuradnih podatkih sta se za rešetkami znašli mati in hči, in sicer Olga Zupanič ter Aleksandra Martina Zupanič iz Miklavža na Dravskem polju, ki se ukvarjata s trgovsko dejavnostjo. Zlasti pred leti uspešni podjetnici sta med krajani znani po vodenju manjšega trgovskega centra.