Smog je dodaten razlog za zaskrbljenost

Gasilci za posredovanje v podjetju Ekologijia pripravljeni, kot da bi prišlo do izpusta nevarnih tekočin.

Objavljeno
01. december 2017 09.00
Posodobljeno
01. december 2017 09.00

Škofja Loka – Ob intervenciji 58 prostovoljnih gasilcev z območja Škofje Loke v sredo zvečer v podjetju Ekologija v Škofji Loki so ugotovili, da je prišlo do pregrevanja agregata hidravlične stiskalnice in nato do izpusta hidravličnega olja, medtem ko naj ne bi bilo neposredne nevarnosti za okolje in ljudi.

»Ukrepanje je potekalo, glede na to, da je bilo zaznati dim, kot da bi gorelo, z vso potrebno zaščitno opremo in opremo za gašenje. Kljub temu smo bili pripravljeni za ukrepanje v primeru, da bi prišlo do izpusta nevarnih tekočin,« je povedal vodja intervencije, poveljnik PGD Trata Tomaž Ažbe. Izkazalo se je, da ni prišlo do izpustov, zaradi same okvare hidravličnega stroja pa tudi ni prišlo do vplivov na okolje, je dodal.

Iz podjetja Ekologija so v izjavi včeraj med drugim zapisali, da se pri tem ni pojavil dim, ampak smog (ki je zmes prahu, dima, izpušnih plinov v ozračju nad industrijskimi mesti). Dodali so, da po oceni gasilcev ni prišlo do požara in tudi ne do večjih nevarnosti. Prav ta dan je pregled v podjetju opravil požarni inšpektor, ki naj bi potrdil, da je požarna varnost v skladu s predpisi, so sporočili iz podjetja Ekologija in ugotovili. da je »prav tako ustrezno deloval tudi protipožarni sistem, kar je dokazala tudi včerajšnja nezgoda«.

Kljub tem navedbam so domačini glede zagotavljanja ustrezne požarne zaščite v podjetju bolj zaskrbljeni. Vodja lokalne civilne iniciative in občinski svetnik Rolando Krajnik ohranja kritično stališče do zagotavljanja ustrezne požarne varnosti v podjetju, ki vsak dan lahko predela do šest in pol ton nevarnih odpadkov. »Ponovno se je potrdilo, na kar opozarjam že dolgo, da 60 let stari prostori, v katerih deluje podjetje, niso primerni za to dejavnost, hkrati je v bližini še stanovanjsko naselje,« je dejal Krajnik in se vprašal, do kakšne katastrofe bi lahko prišlo ob nesreči. Ker je bil morebitni večji požar preprečen, je bil kljub temu zadovoljen. Izkazalo se je, da je pritisk civilne iniciative obrodil vsaj minimalni sad, to je, da so v podjetju letos poleti le namestili javljalnike požara, ki jim jih v podjetju sicer ni bilo treba namestiti. Bila je sreča v nesreči, je dejal Krajnik in poudaril, da je bil po prvi informaciji o domnevnem požaru zelo zaskrbljen, podobno kot drugi občani, ki živijo v bližnji stanovanjski soseski.

Rolando Krajnik je včeraj županu Škofje Loke Mihi Ješetu poslal zahtevo za obravnavo primera na seji občinskega sveta, ki jo je podkrepil z dopisom agencije za okolje (Arso). Občinski svet je namreč nedavno obravnaval študijo o ravnanju z nevarnimi odpadki in sprejel občinski register podjetij, ki ravnajo z nevarnimi kemikalijami (izpostavljeno je podjetje Ekologija). Kot med drugim ugotavljajo na Arsu, »študijo razumejo kot napotilo naročniku (občini Škofja Loka) za boljše prostorsko načrtovanje oziroma umeščanje tovrstnih naprav v prostor«.