Sodbo višjega sodišča v zadevi Istrabenz bodo strankam poslali danes

Na okrožnem sodišču se danes z zaslišanjem priče nadaljuje še eno izmed sojenj Šrotu.

Objavljeno
10. julij 2014 15.07
J. S., kronika, STA
J. S., kronika, STA
Ljubljana − Ljubljansko okrožno sodišče bo sodbo višjega sodišča v zadevi Istrabenz, v kateri sta bila nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško Igor Bavčar in Boško Šrot na prvi stopnji obsojena na zaporne kazni, strankam poslalo danes. Na okrožnem sodišču se danes sicer z zaslišanjem priče nadaljuje še eno izmed sojenj Šrotu, poroča STA.

Z Okrožnega sodišča v Ljubljani so danes sporočili, da bodo odločitev višjih sodnikov, ki so jo prejeli v sredo, strankam v postopku posredovali še danes.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šrota lani spoznalo za krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti in mu prisodilo pet let in deset mesecev zaporne kazni, Bavčarju pa je za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja prisodilo sedem let zapora.

Nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je senat prvostopenjskega sodišča spoznal za krivega pranja denarja in mu prisodil tri leta in šest mesecev zaporne kazni. Za krivega pranja denarja in zlorabe položaja je sodišče obsodilo tudi njegovega brata, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega, in mu prisodilo tri leta in devet mesecev zaporne kazni.

Višje sodišče lahko sodbo potrdi, zavrne ali pa zadevo pošlje v ponovno obravnavo, svojo odločitev pa bo sporočilo pisno.

Kazniva dejanja so se domnevno zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa se danes nadaljuje tudi sojenje Šrotu in soobtoženim zaradi domnevne zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju pri financiranju prevzema Pivovarne Laško. Znova je bila zaslišana nekdanja prokuristka Radenske Olga Smej, ki je pojasnjevala ozadja posojil družb znotraj skupine.

Šrot je namreč kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, ki pa nikoli niso bile poplačane v celoti.

Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe so bile, kot je prepričan okrožni državni tožilec Jože Kozina, zlorabljene za povečanje koncentracije Šrotovega lastništva v skupini Pivovarne Laško, ki jo je izvajal prek povezanih družb Infond Holdinga.

Šrot je po mnenju tožilca s tem, ko je za potrebe refinanciranja prevzemnega projekta prenašal sredstva na Infond Holding, naklepno oškodoval družbo, saj je vedel, da ta posojila, ki so bila že v začetku nezakonita, ne bodo vrnjena. Nekdanji direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar in nekdanja Šrotova svetovalka Vesna Rosenfeld pa sta obtožena pomoči pri zlorabi položaja.