Sodišče verjelo morilcu in njegovemu zagovorniku

Romea Bajdeta so zaradi uboja Lidije Škratek včeraj nepravnomočno obsodili na 13 let zapora, tožilstvo se bo na sodbo pritožilo.

Objavljeno
08. marec 2017 06.55
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Romeo Bajde, oče koroških dečkov, je Lidijo Škratek usodne noči s 26. na 27. december 2015 ubil v bistveno zmanjšani prištevnosti. Sodni senat celjskega okrožnega sodišča je včeraj povsem sledil obrambi in Bajdetu verjel, da Lidije ni umoril iz ljubosumja, in ga nepravnomočno obsodil zaradi uboja na 13 let zapora. Okrožna državna tožilka Simona Kuzman Razgoršek, ki je za Bajdeta zahtevala 25 let zapora, se bo na sodbo pritožila.

Bajde ni nikoli zanikal, da je Lidijo ubil. Pravzaprav je to prvič priznal že kmalu po dejanju, ko jo je že mrtvo pripeljal v velenjski zdravstveni dom. Uboj je priznal tudi policiji in sodeloval v nadaljevanju postopka. Prav priznanje je bilo ena izmed olajševalnih okoliščin, ki jih je senat, ki mu je predsedoval sodnik Zoran Lenovšek, upošteval pri odmeri kazni. Medtem ko je senat verjel Bajdetu, ki je ves čas postopka trdil, da Lidije ni ubil iz ljubosumja, tožilka pri tem še vedno vztraja in je po včerajšnji sodbi dejala, da je glede na dokaze pričakovala obsodbo za umor. Tako tezo bo zagovarjala tudi v pritožbi na višjem sodišču. Za umor je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.

Bajde se je zagovarjal, da sta z Lidijo usodnega večera odšla na koncert v Rdečo dvorano v Velenju, na koncertu pa sta se za eno uro ločila. Ko jo je našel, naj bi ga začela zmerjati in kričati, da ji je uničil večer. Domov sta se vračala peš in kot je povedal Bajde, se je Lidija spotaknila na količkih in padla. Sprla sta se in Lidija naj bi mu rekla, da bo poklicala policijo in jim rekla, da jo je Bajde napadel. »Potem se mi je utrgalo,« se je zagovarjal Bajde, ki zatrjuje, da se dejanja, ki je sledilo, ne spominja. Lidija je dobila hude poškodbe zaradi silovitih in topih udarcev v glavo, med drugim je imela pretres možganov, po silovitem davljenju je umrla zaradi zadušitve.

Tožilstvo: Lidijo je bilo strah

Tožilka je poudarila, da poskuša Bajde omiliti zgodbo in da je njegov zagovor nepreverljiv: »Ni dokazano, da ga je Lidija zmerjala, da ji je pokvaril večer. Ni dokaza, da bi klicala policijo, ni dokaza, da je padla ob količkih. Prav tako mu ne gre verjeti, da se ne spomni davljenja, saj je zdravstvenemu tehniku v zdravstvenem domu povedal, da jo je zadavil. Prav tako ni logično, da bi mu takrat, tako se je Bajde zagovarjal, rekla, da ga ima rada in da se bosta vse zmenila, ker je pri davljenju dobila take poškodbe, da sploh ne bi mogla govoriti.«

Lidija je imela novega partnerja in tožilstvo je zagovarjalo, da Bajde tega ni mogel sprejeti. Še več, vse, kar je storil, je bilo po navedbah tožilke preračunljivo. Lidiji naj bi grozil, da bo ostala brez njunih dveh otrok, če ga bo zapustila, na centru za socialno delo je dejal, da Lidija ni sposobna skrbeti za otroke, kasneje je sicer priznal, da je obtožbo napisal, da bi Lidija umaknila svojo, saj ga je prijavila zaradi nasilja.

Lidijine prijateljice in njena družina so pričale, da je bil Bajde pretirano ljubosumen, med postopkom je sam dejal, da se mu zdi normalno, da jo je klical tudi po 400-krat v enem mesecu. Lidija je vedela, da je bil Bajde fizično nasilen do svoje nekdanje partnerice, zaradi česar je bil tudi obsojen. In Lidijo je bilo strah, je dejala tožilka. Nenazadnje to ni bila edina Bajdetova obsodba. Do takrat jih je zbral že deset, med drugim je bil obsojen tudi zaradi spolnega nasilja nad 10-letnico, zaradi česar Lidijin nekdanji partner ni dovolil, da sta njuni deklici v njegovi bližini, deklici sta bili sicer dodeljeni v skrbništvo njemu in ne Lidiji.

Obsežen dokazni postopek

Sodnik Lenovšek je v obrazložitvi sodbe dejal, da je sodišče verjelo Bajdetu: »Ne vsega, veliko pa, ker ni razlogov, da mu ne bi. Bil je izpeljan tudi obsežen dokazni postopek.« Senat je sledil tudi Bajdetovemu zagovoru, da je bila sprožilec Lidijina grožnja, da bo poklicala policijo, in da ga je zmerjala, saj je sodnik ponovil Bajdetove besede: »Vse sem bil, samo človek ne.« Kaj se je dogajalo kasneje, se Bajde ne spominja, je pa Lenovšek obnovil njegovo pot: »Najprej je šel po avto, se pripeljal čisto do Lidije, ki ni več govorila. Pomagati ji je želel šele kasneje.« Tako jo je najprej naložil v prtljažnik, potem pa obiskal več gostiln. Vrnil se je domov in na družbenem omrežju napisal opravičilo, ob 3. uri in 41 minut jo je pripeljal v Zdravstveni dom Velenje, kjer pa ji niso mogli več pomagati. Lenovšek o morebitnem Bajdetovem ljubosumju ni izrekel niti besede.

Celotna vsebina sklepnih besed tožilke, pooblaščenca Lidijinih staršev Velimirja Cugmasa, Bajdeta in njegovega zagovornika Tomaža Bromšeta ni znana, ker je bila javnost v precejšnjem delu izključena, tako kot že med samimi obravnavami, ko so pričali sodni izvedenci psihiatrične in psihološke stroke. Je pa sodnik v obrazložitvi sodbe pojasnil, da je bil Bajde med dejanjem bistveno zmanjšano prišteven, ima tudi čustveno neuravnovešeno osebnostno motnjo. Bistveno zmanjšana prištevnost, njegovo odraščanje in dejstvo, da je uboj priznal, so bili olajševalne okoliščine pri izreku kazni. Med oteževalne okoliščine pa je senat štel predkaznovanost. Do začetka prestajanja kazni bo Bajde ostal v priporu, je Bajdetu pojasnil Lenovšek: »Obstaja motnja, tu pa ste v varovanem okolju.« V prestano kazen se mu bo štel čas, ki ga je že do zdaj preživel v priporu.