Sodnica znova odločila v prid Zakeršniku

Ogorčeni koroški letalci mu na spornih zemljiščih ne bodo dovolili vpisati lastninske pravice.

Objavljeno
27. marec 2017 19.18
kotnik letališče
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Koroški letalci Janku Zakeršniku ne nameravajo izročiti skoraj pet hektarov zemljišč na letališču v Mislinjski Dobravi in mu plačati 130.000 evrov kupnine za hangar. Na sodbo slovenjgraške sodnice Sonje Tovšak, ki je znova razsodila v prid podjetniku, se bodo pritožili.

»Poti nazaj ni. Šli bomo do konca,« je napovedal predsednik Koroškega aerokluba Dani Kotnik. V klubu vlada veliko razočaranje, saj sodnica Tovšakova po njihovem prepričanju ni sledila napotkom Višjega sodišča v Mariboru, ki je konec novembra lani v celoti razveljavilo sodbo v prid Janku Zakeršniku in jo vrnilo v ponovno sojenje. Klubu je znova naložila, naj Zakeršniku vrne 47.394 kvadratnih metrov zemljišč, poravna skoraj 130 tisočakov kupnine za hangar ter poravna sodne stroške v višini 12.400 evrov.

Tovšakova v sodbi spomni, da se je klub leta 2001 zaradi finančne stiske dogovoril z Zakeršnikom za prodajo celotnega letališča. Pripravili so pogodbo, za katero sodnica ugotavlja, da ima vse bistvene sestavine pogodbe; predmet prodaje, način in rok plačila ter izročitev v posest, zato po mnenju sodnice ni možno govoriti o predpogodbi, kot je ugotovilo Višje sodišče v Mariboru. Zakeršnikova gospodarska družba Aerodrom Slovenj Gradec je po sodbi sodišča svojo obveznost iz pogodbe v celoti izpolnila in plačala kupnino, Koroški aeroklub pa ni poskrbel za prenos lastninske pravice na teh nepremičninah z vpisom v zemljiško knjigo. Sodnica Tovšakova v sodbi ugotavlja, da pogodba še vedno velja, saj je ni nihče preklical ali uveljavljal njeno ničnost.

Posel je sklenil z zadrugo

Zakeršniku bi morali koroški letalci vrniti tudi slabih 130.000 evrov, ki so jih dobili za parcelo in letališki hangar na njem, vendar je podjetniku niso izročili, saj niso imeli denarja, da bi uredili lastništvo s Koroško kmetijsko zadrugo Ledina. Zakeršnik, naveličan čakanja, je za hangar še enkrat segel v žep in posel sam zaprl z Ledino. Letalci naj bi mu zagotavljali, da bodo denar vrnili, takoj ko se izkopljejo iz finančnih težav, a kot je takrat v imenu kluba obljubil Jurij Vaupot, najkasneje deset let od dneva plačila. Dodatni argument, ki je sodnico Tovšakovo znova prepričal, da je odločila v prid Zakeršniku, je bilo, da je Zakeršnik celotni kompleks letališča oddajal v najem, pri čemer ga nihče, niti koroški letalci ne, ni opozoril, da določenih zemljišč ne more oddati v najem, ker ni njihov lastnik. Zakeršnikovo podjetje Aerodrom Slovenj Gradec je hangar in pripadajoče prostore oddajal v najem tudi Koroškemu aeroklubu. Sprva zastonj, po letu 2010 pa je najemnino zaračunal in klubu izstavljal celo račune.

Sodnico je prepričal ustni dogovor

Sodnica Tovšakova v sodbi sicer priznava, da se stranki glede spornih parcel nista dogovorili pisno, a v nadaljevanju ugotavlja, da je Zakeršnik prevzel v posest celotno letališče in za vse plačal kupnino. »Tako odločanje sodišča je neresno in absurdno,« meni odvetnik koroških letalcev Erik Šuler. »Višje sodišče v Mariboru je ugotovilo, da Koroški aeroklub spornih parcel ni prodal Zakeršniku. To med drugim dokazuje tudi izpovedba priče tožeče stranke Damjana Cehnerja, ki je na sodišču izjavil, da so kupili samo parcele, ki so bile v lasti kluba. Parcel, ki niso bile v lasti Koroškega aerokluba, pa klub ni mogel prodati, saj ni bil njihov lastnik. Čudim se, da prvostopenjsko sodišče tega ne razume,« pove Šuler.

Slovenjgraško sodišče je v ponovljenem postopku kljub temu ugotovilo, da so tožbeni zahtevki družbe Aerodrom Slovenj Gradec v celoti utemeljeni, saj sta imeli pogodbeni strani jasne namene pri urejanju razmerij in jih sodišče ne more razumeti drugače, kot so zapisana. »Če ta pogodbena določila po petnajstih letih od sklepanja pogodb niso v skladu z interesi sedanjih zastopnikov Koroškega aerokluba oziroma njenega upravnega odbora, to ne more biti razlog, da bi jih sodišče razlagalo drugače, kot se glasijo in kot je bil namen takratnih pogodbenikov,« je v sodbi zapisala sodnica Tovšakova.

Koroški aeroklub se bo na sodbo pritožil. »Pričakujemo, da bo višje sodišče odločilo nam v prid,« je prepričan njihov odvetnik. Lahko se zgodi, da bo višje sodišče v Mariboru zadevo ponovno vrnilo na začetek. Letališče v Mislinjski Dobravi pa medtem še naprej sameva. Čas, v katerem se utegnejo domači letalci vrniti pod svoje nebo, pa se je spet podaljšal.