Sojenje prijatelju bostonskega bombaša

Azamatu Tažajakovu sodijo, ker da je poskušal skriti obremenilne dokaze proti Carnajevu.

Objavljeno
08. julij 2014 15.49
reu/ATHLETICS-MARATHON/BOSTON-BLAST
J. S., kronika
J. S., kronika

Boston − V ponedeljek se je na zveznem sodišču v Bostonu začelo sojenje enemu od dveh prijateljev Džoharja Carnajeva, ki je osumljen terorističnega napada na bostonski maraton 15. aprila lani, kar naj bi storil skupaj s svojim takrat 26-letnim bratom Tamerlanom.

Napada sta na cilju maratona izvedla z dvema doma izdelanima bombama iz loncev na pritisk. Ubiti so bili trije udeleženci, ranjenih pa je bilo več kot 250 ljudi.

Brata Carnajev sta tri dni pozneje v univerzitetnem kampusu ubila policista in v obstreljevanju s policijo je bil Tamerlan ubit, Džoharja pa so ujeli ranjenega.

Prijatelju osumljenca, Azamatu Tažajakovu, tožilka očita oviranje preiskave.

Nekaj dni po napadu, potem ko je FBI v medijih objavil fotografije in video Carnajeva, naj bi skupaj z Diasom Kadirbajevim, ki mu bodo začeli soditi septembra, iz Džoharjeve študentske sobe v univerzitetnem kampusu v Massachusetts-Dartmouthu odnesla obremenilne dokaze − prenosni računalnik in nahrbtnik, v katerem so našli sledi smodnika.

Tažajakov se je izrekel za nedolžnega, je poročala AP.

Nahrbtnika sta se znebila − Dias ga je menda odvrgel v smeti, kjer so ga preiskovalci tudi našli.
Zdaj že 20-letnemu Carnajevu, ki je od prijetja v priporu, bodo začeli soditi novembra. Grozi mu smrtna kazen oziroma dosmrtni zapor, je še poročala STA.