Sojenje trojici, ki je kradla po lokalih, je pri koncu

Tožilstvo Dušku Cvijanoviću, Manuelu Purčelanoviću in Tomažu Jamarju, očita serijo tatvin, ropov in goljufij

Objavljeno
23. oktober 2015 17.37
lvu-Sodišče
Marko Jakopec
Marko Jakopec

Ljubljana – »Dokazni postopek je nedvoumno dokazal, da so obdolženi storili očitana jim kazniva dejanja,« je v zaključni besedi na sojenju Dušku Cvijanoviću, Manuelu Purčelanoviću in Tomažu Jamarju, obtoženim serijo malih, velikih in drznih tatvin, ropov in goljufij, zatrdilo tožilstvo.

Tožilstvo Ljubljančanom 29-letnemu Manuelu Purčelanoviću, 41-letnemu Dušku Cvijanoviću in 41-letnemu Tomažu Jamarju očita serijo malih, velikih in drznih tatvin, ropov in goljufij. Tako Cvijanoviću očita, da je v več lokalih in trgovinah, pa tudi v več taksijih ob menjavah bankovcev prišel do denarja. Tako je na primer taksistu plačal z bankovcem za 20 evrov, ta mu je vrnil 15. Ko ga je Cvijanović nato prosil, naj mu deset zamenja v dva bankovca po pet in ga tako zamotil, pa je na koncu odšel še s svojim bankovcem za 20. Nekatere taksiste je tudi okradel.

Skupaj s Purčelanovićem je Cvijanović tudi oropal prodajalno Kruhek v Kamniku. Cvijanović je hotel plačati s 50 evrov in si nato, ko je prodajalka pripravila drobiž, premislil, prodajalko nato poskušal prepričati, da ji je denar že izročil, na koncu pa jo je Purčelanović kar odrinil in iz blagajne vzel 133 evrov.

Cvijanoviću očitajo tudi, da je skupaj z Jamarjem obdelal cel kup gostinskih lokalov, kjer je po navadi eden zamotil zaposlene, drugi pa kradel. Novembra lani sta obiskala lokal Tabu bar v Ribnici, kjer je iz blagajne izginilo 55 evrov, pred tem sta bila tudi v lokalu Prince pub v Ivančni Gorici, kjer sta natakarico najprej olajšala za denar, nato je izginil še telefon. V Ivančni Gorici sta bila tudi v Krjavlju, kjer je Cvijanović ukradel 200 evrov. Mobilni telefoni, ki te dni hitro dosežejo vrednost 500 evrov, so ob njunem obisku noge dobili tudi v lokalu Blue bar na Tbilisijski v Ljubljani, pa v Fejst pubu v Zagorju ob Savi in v lokalu NK bar v Domžalah. Kjer se je le dalo, je Cvijanović še mimogrede »zamenjal denar«. Jamar je mobilca pobral tudi v Sputniku na Viču in v Olivi v Štepanjskem naselju.

Tožilstvo je v zaključni besedi poudarilo, da so nedvoumno krivdo treh obtoženih potrdile zaslišane priče, ki so storilce prepoznale tako na fotografijah kot na zatožni klopi v sodni dvorani, nazorni posnetki nadzornih kamer v lokalih in nekateri forenzični dokazi. Sodišču je za vsako posamezno kaznivo dejan je predlagalo izrek zaporne kazni od pet do deset mesecev in ob tem izpostavilo dejstvo, da so bili vsi trije obtoženci do zdaj že večkrat pravnomočno obsojeni za podobna kazniva dejanja, da jih dosedanje kazni niso odvrnile od nadaljevanja tega početja, da so nova kazniva dejanja izvrševali tudi med preizkusno dobo, kadar so bili obsojeni na pogojne kazni, da zoper njih teče še kar nekaj preiskovalnih ion kazenskih postopkov. Sodišču je predlagalo izrek zapornih kazni in podaljšanje pripora, saj, kot je poudarilo, jim očitno edinole pripor preprečuje, da ne bi kaznivih dejanj izvrševali še naprej.

»Tožilstvu je uspelo dokazati le, da se je Duško Cvijanović v določenem trenutku nahajal v lokalu, o naklepnem ravnanju, načrtnem združevanju in dogovarjanju pa zgolj sklepa in za svoje trditve ne predloži nobenega trdnega dokaza,« je v svoji zaključni besedi dejal Cvijanovićev zagovornik, odvetnik Dejan Markovič. Po njegovih besedah, je Cvijanović v ključnih trenutkih dejansko bil v lokalih, vendar pa ni nobenih dokazov, da je vedel za kazniva dejan ja, kaj šele, da je pri njih sodeloval. Sodišču je predlagal, naj Cvijanovića oprosti, podredno pa, če bi ga sodišče vendarle spoznalo za krivega, naj pri odmeri kazni upošteva olajševalne okoliščine, namreč nezavidljive materialne razmere in slabo zdravstveno stanje.

Na zelo podobne argumente sta se v svojih zaključnih besedah sklicevala tudi zagovornika Manuela Purčelanovića in Tomaža Jamarja. Purčelanovićeva zagovornica je poudarila, da njenega klienta niti nadzorne kamere ne postavljajo na kraje dogodkov, tja pa ga niso postavile niti zaslišane priče. Zagovornik Tomaža Jamarja pa je sodišče spomnil, da je njegov klient tri kazniva dejanja priznal in predlagal, naj mu za ta dejanja izreče kazen opominjevalne narave, za druga očitana kazniva dejanja pa je menil, da jih tožilstvu ni uspelo dokazati. Sodbo bo sodišče izreklo v ponedeljek.