Sojenje v zadevi Hidro Koper nadaljevali z branjem izpovedi prič

Priče so kot razlog za prodajo terjatev do Hidra Koper večinoma navajale, da se terjatve redkokdaj poplačajo.

Objavljeno
19. december 2013 13.19
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Koper - Sojenje Branetu Goršetu in soobtoženim v zadevi Hidro Koper se je na okrožnem sodišču v Kopru nadaljevalo z branjem zapisov izpovedi prič, ki so prodale svoje terjatve do Hidra Koper. Priče so kot razlog za prodajo večinoma navajale, da se terjatve redkokdaj poplačajo, Gorše pa je zatrdil, da izpovedi potrjujejo, da z nakupi terjatev ni imel nič, piše STA.

Tako je direktor izolskega Marinvesta Enrico Galassi pričal, da se o odstopu terjatve svojega podjetja do Hidra Koper v stečaju družbi Ofis ni nikoli pogovarjal s ponudnikom, samo ponudbo pa je sprejel, ker se mu je pač zdela primerna.

Odvetnik Gregor Velkavrh, ki je zastopal družbo Universal Service, je pojasnil, da so terjatev do Hidra prevzeli v paketu terjatev, ki so jih kupili od Banke Triglav, da pa posebnega interesa do samega Hidra niso imeli. Velkavrh Goršeta sicer pozna, vendar se po njegovem spominu nista pogovarjala o konkretni prodaji terjatve do Hidra.

Odvetnica Špela Bauman, ki je kot zaposlena pri Velkavrhu skrbela za sestavo pogodbe o prenosu terjatve, je izpovedala, da se je o pogodbi usklajevala z že obsojeno Stajko Skrbinšek, da pa glede cene odkupa terjatve ni imela nič, saj ko je pristopila k zadevi, je bila cena že dogovorjena.

Tudi podjetnika Irena Fonda in Branislav Kitič se v svojih izpovedih nista spomnila stikov z obtoženimi, pač pa sta dobila pisni ponudbi za odkup svojih terjatev. »Ponudbo smo takoj sprejeli, saj od nobenega stečaja nismo dobili niti ficka,« je po zapisanem pričala Fondova.

Gorše je v zvezi z vsemi prebranimi pričanji danes poudaril, da izpovedi potrjujejo, da sam ni imel nobenega opravka z nakupi terjatev Hidra Koper ter da ni bilo nobenega njegovega ravnanja, na podlagi katerega bi se upniki odločali za prodajo svojih terjatev.

Tožilstvo Goršetu očita poslovno goljufijo, zlorabo položaja in pranje denarja, pomoči pri kaznivih dejanjih so obtoženi še Goršetova žena Barbara ter Vlado Petek in Rudolf Trček.

Med drugim naj bi Gorše kot stečajni upravitelj oškodoval stečajno maso Hidra s tem, da naj bi ob pomoči vodje podjetja Ofis Polone Kuhar in Stajke Skrbinšek, ki sta že priznali krivdo pomoči pri zlorabi položaja in pranju denarja, na skrivaj odkupil določene terjatve Hidra. Pri tem naj bi upnike prepričal, da bodo le minimalno poplačani, omenjene terjatve pa naj bi nato za dobra dva milijona evrov odkupilo podjetje Ofis in s tem Goršetu omogočilo pridobitev protipravne premoženjske koristi.