Spornega zemljišča ni nikoli videl

Bančnik Borut Rataj trdi, da Samida Osmanovića ni silil, naj proda družbo OS Metal.

Objavljeno
23. marec 2016 18.01
Robert Galun
Robert Galun

Maribor − Nič kaj ni pričanje znanega mariborskega bančnika Boruta Rataja, nekoč visokega uslužbenca NLB, pripomoglo k razjasnitvi poslov obtoženih Samida Osmanovića in Danila Goričana. Na kakšnem sestanku je že bil, a spomin mu je precej zbledel.

Rataj, ki je v NLB opravljal vrsto odgovornih funkcij, o zadevi ne ve kaj dosti, sploh pa ni bil on tisti, ki da je skupaj z nekdanjim direktorjem poslovnega centra NLB za velika podjetja v Podravju Albinom Turkom (tudi njemu je opešal spomin) Osmanovića silil, naj družbi Dom Smreka proda svoje podjetje OS Metal. Tudi spornega zemljišča v Orubici v Slavoniji na Hrvaškem, za katerega se je zanimala družba Keter, ki bi tam postavila bioelektrarno, ni nikoli videl.

Goričan in Osmanović sta se na zatožni klopi znašla zaradi suma, da sta Domu Smreki povzročila za 20,3 milijona evrov škode. Goričan je bil direktor Doma Smreke in je sklenil pogodbo o nakupu Osmanovićeve družbe OS Metal v vrednosti 20,3 milijona evrov, pri čemer je bil po prepričanju tožilke Romane Kac edini kapital te družbe 86.000 kvadratnih metrov velika parcela v Orubici. Gre za zemljišče, ki ga je OS Metal od Multi Consultinga kupil za 110.000 evrov, pol leta pozneje pa je njegova vrednost na podlagi domnevno fiktivne cenitve poskočila na 17 milijonov.

Da bi posel zrasel na bančnem zelniku, kot vztraja obramba pa tudi nekaj prič, Rataj ni potrdil niti z besedico. O sebi je dejal, da od 1. februarja 2007 sploh ni več spadal pod mariborsko podružnico, ampak pod centralo. Spomnil se je le, da je družba Keter izrazila veliko zanimanje za nakup zemljišča, saj je šlo za parcelo v obrtni coni z rečnim pristaniščem v bližini, od koder bi lahko odvažali stranske produkte. O tem je obvestil takratnega člana uprave NLB Marka Jazbeca in Zorana Bizjaka, nekdanjega direktorja hčerinskega družba LHB Finance: »Uprava je bila tista, ki se je morala odločiti. Interes na prvem sestanku je bil, na kasnejših pa nisem več bil, potekali so v Ljubljani.«

Ratajeva izpovedba je povsem drugačna od pričanja nekdanje Osmanovićeve pravnice Nine Banič. Ta je pred tremi tedni pojasnila, da je za poslom stala Nova Ljubljanska banka, ki je imela tudi roko nad vsem. Po njenih besedah je bil na pogovorih večinoma navzoč Borut Rataj kot takratni direktor podružnice in občasno Albin Turk.

Baničeva je dejala, da ni nihče dvomil, da bi se lahko kaj zapletlo. Dom Smreka bi kupila OS Metal, zemljišče v Orubici pa bi od Doma Smreke za 22 milijonov odkupila družba Keter, ki bi se zadolžila pri NLB. Še šampanjec so odprli ob podpisu dokumentov, je povedala.

Kdo konkretno je Keterju ponudil zemljišče, se nekdanji zastopnik te družbe Tom Begovič ni spomnil, prav tako ne, ali je bil na tistem sestanku navzoč Rataj. Potrdil pa je, da se je Keter zanimal za nakup zemljišča pod pogojem, če bi banka odobrila posojilo.

A kasneje iz posla ni bilo nič, Keter menda zaradi finančne krize ni dobil kredita, kar pa na Dom Smreko po vedenju Baničeve ni imelo vpliva, saj za OS Metal ni odštela niti evra. To je potrdil tudi bivši prokurist Doma Smreke Bojan Lep: »Nobenega denarnega toka ni bilo. Dom Smreka ni nič plačala za OS Metal.«