Srečku Prijatelju le sodni opomin

Nekdanji poslanec zaradi 57 žaljivih SMS-sporočil spoznan za krivega, Mikuža bi tožil zaradi krive ovadbe

Objavljeno
17. junij 2014 13.54
Posodobljeno
18. junij 2014 09.00
šuligoj mikuž
Katja Željan, kronika
Katja Željan, kronika
Nova Gorica – S sodnim opominom se je končala zasebna kazenska tožba, v kateri je Marjan Mikuž nekdanjega poslanca SNS Srečka Prijatelja obtožil razžalitve. Čeprav je Prijatelj očitke ves čas zanikal, ga je novogoriško okrožno sodišče spoznalo za krivega. Sodba še ni pravnomočna.

Po kupčijah in mešetarjenju s sedemdesetimi hektarji Orleške gmajne se je prijateljstvo med Marjanom Mikužem in Srečkom Prijateljem očitno končalo, med drugim s 57 žaljivimi SMS-sporočili, ki jih je Prijatelj MIkužu poslal med 21. decembrom 2009 in 26. februarjem 2010.

Poleg tega je Mikuž Prijatelju očital še tri razžalitve. Dve sta se nanašali na članka v Primorskih novicah, kjer je Prijatelj označil Mikuža za »lopova«, ena pa na prispevek STA, kamor je Prijatelj poklical iz pripora in priznal, da je »izsiljeval gospoda tatu«.

Prijatelj je zaradi izsiljevanja Mikuža in posedovanja orožja odslužil štiri leta zapora, decembra lani pa so ga predčasno odpustili. Nato je vložil prošnjo za alternativno prestajanje kazni in za odlog izvršitve kazni. Koprsko višje sodišče mu je namreč prisodilo enotno kazen šestih let zapora, kar pomeni, da bi moral odslužiti še dve leti zapora. V zapor bi zaradi goljufije moral tudi Mikuž, a se to še ni zgodilo.

Prvi slovenski poslanec, ki je bil pravnomočno obsojen na zaporno kazen in je zato ostal brez poslanskega stolčka, je sicer ves čas sojenja – zagovarjal se je sam – zatrjeval, da ni kriv in da je Mikuž pravzaprav ogoljufal njega. Potem ko se nista poravnala – po Prijateljevem mnenju namreč »predlog za poravnavo sploh ni bil predlog za poravnavo, temveč je šlo za izsiljevanje,« saj bi moral plačati Mikužu vsaj 10.000 evrov in se odreči temu, da bi ga v prihodnje kadar koli omenil – je sodnik Igor Majnik zdaj razsodil, da je Prijatelj kriv, a mu je izrekel le sodni opomin.

Nekdanjemu poslancu SNS se, kot je znano, kazen na polodprtem oddelku na Dobu izteče februarja 2016, o vnovičnem predčasnem ali pogojnem odpustu pa naj bi vodstvo zapora odločalo šele po tem, ko bodo končani vsi postopki zoper njega.

Kot kaže, pa obračunavanja med Prijateljem in Mikužem še ni konec: prvi namreč razmišlja o tem, da bi zoper Mikuža vložil zasebno tožbo zaradi domnevno krive ovadbe.