Šrot in Bavčar ter Kordež na višjem sodišču

Višji sodniki danes ločeno odločajo o pritožbah v zadevi preprodaje delnic Istrabenza in preprodaje trgovskega centra Merkur Primskovo.

Objavljeno
27. maj 2014 14.31
Posodobljeno
28. maj 2014 06.00
*bsa* SROT IN BAVCAR
Mi.K., kronika
Mi.K., kronika

Ljubljana - Višje sodišče v Ljubljani danes ponovno obravnava sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča v zadevi Merkur. Kot smo pisali, je tožilstvo obdolžencem očitalo, da so s preprodajo trgovskega centra Merkur oškodovali za nekaj več kot devet milijonov evrov, protipravno premoženjsko korist pa so pridobili prek Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.

Okrožno sodišče je tako nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu zaradi zlorabe položaja prisodilo pet let in pol zapora, nekdanji član uprave Merkurja Milan Jelovčan je dobil dve leti zapora, nekdanja finančnica Merkurja Janja Kraševec in bivši direktor družbe SGP Kograd Ota Brglez pa leto in pol zapora.

Višje sodišče je Kordežu zvišalo zaporno kazen in mu določilo šest let in pet mesecev zapora. Potrdilo je kazni za Janjo Kraševec in Ota Brgleza, medtem ko je razveljavilo sodbo Jelovčanu in jo vrnilo v novo sojenje. Prav tako je okrožno sodišče moralo ponovno odločati o premoženjskopravnem zahtevku Merkurja ter stroških kazenskega postopka.

Jelovčanu tudi v ponovljenem sojenju ni uspelo prepričati sodišča, ki mu je tako ponovno prisodilo dve leti zapora. Obenem je odločilo, da za Kordeža in Jelovčana premoženjskopravni zahtevek ne velja (odvzeli jima bodo protipravno pridobljeno premoženjsko korist), medtem ko za Brgleza in Krašovčevo plačilo premoženjskopravnega zahtevka velja.

Višji sodniki tudi o Šrotu in Bavčarju

Višji sodniki danes obravnavajo tudi pritožbe v zadevi Istrabenz, v kateri je tožilstvo obdolženim očitalo preprodajo delnic Istrabenza.

Prvostopenjsko sodišče je julija lani nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota spoznalo krivega za zlorabo položaja in mu prisodilo pet let in deset mesecev zaporne kazni, Igorju  Bavčarju pa je za zlorabo položaja in pranja denarja prisodilo sedem let zapora.

Nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je sodišče zaradi pranja denarja obsodilo na tri leta in šest mesecev zaporne kazni, za pranje denarja in zlorabe položaja pa je obsodilo tudi nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega, in sicer na tri leta in devet mesecev zapora.