Starši umrle punčke: Bili smo srečna družina

Starši 16-mesečne deklice, ki je leta 2009 umrla v mariborskem UKC, zahtevajo 72.000 evrov.

Objavljeno
22. oktober 2013 20.40
Slovenija, Maribor, 14.10.2009 - urgentni vhod v UKC Maribor foto:Tadej Regent/Delo
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor –»Človek ne more opisati te bolečine,« je o svojih občutjih po smrti 16-mesečne deklice v UKC Maribor včeraj na sodišču dejala njena mama. Skupaj z dekličinim očetom od UKC zaradi domnevne odgovornosti za smrt terja okrog 72.000 evrov odškodnine. Včeraj se je končal dokazni postopek v pravdi.

Na sklepni obravnavi v pravdnem postopku so starši umrle deklice sodniku Janezu Žirovniku včeraj opisovali svoja občutja pred tragičnim dogodkom, od katerega so minila že štiri leta in pol, in po njem. »Živeli smo zelo srečno in zadovoljno. Hodili smo na izlete, veliko smo se sprehajali,« se je spominjala mama Suzana Golob. »Hodili smo na morje. Vse je bilo v najlepšem redu. Bili smo srečna družina,« je dejal oče Peter Namestnik. Po smrti otroka se je družini iz Selnice ob Dravi življenje čez noč spremenilo.

»Ko smo prišli iz bolnišnice, sem imela občutek, kakor da nimam več kaj za delati. Umrl je en del mene,« je rekla mama. »Bila sem na zdravilih, nisem se zavedala, kaj sem počela sebi in kaj družini. En del življenja je šel mimo.« Povedala je, da je bolečina še vedno prisotna, žalostni dogodek pa je vplival tudi na sestrico pokojne: »Ona odrašča s tem. Z nama hodi na pokopališče in dostikrat reče: 'Mama, jaz bi imela živo sestrico.'«

Zgodilo se je leta 2009, ko so starši eno od njunih dvojčic odpeljali v mariborski univerzitetni klinični center (UKC), kjer so jo 29. marca na pediatrični kliniki sprejeli z znaki okužbe z rotavirusom. Ko je mati štiri ure po sprejemu opazila, da malčica neenakomerno diha, je poklicala medicinsko sestro; ta je ugotovila, da ne diha, in jo je odnesla na enoto intenzivne terapije, kjer je po oživljanju deklica spet začela dihati, a je nato 1. aprila umrla. Pokazalo se je, da je infekcija z rotavirusom zelo prizadela njeno centralno živčevje, kar je povzročilo zastoj dihanja in srčne funkcije.

Opravljeni notranji nadzor ni pokazal nepravilnosti pri zdravljenju male bolnice, drugačne pa so bile ugotovitve izrednega nadzora zdravniške zbornice, ki je odkril več strokovnih napak: pomanjkljivo je bila zabeležena ocena kliničnega stanja ob sprejemu otroka, nadzor nad otrokom je bil pomanjkljiv, oživljanje ni bilo skladno z doktrino ...

V pravdnem postopku je sodišče pridobilo tuje izvedensko mnenje – napisal ga je pediater z Dunaja Peter Voitl. Ta je ugotovil, kot je povedal pooblaščenec staršev odvetnik Franci Matoz, da ob pravočasnem in pravilnem nadomeščanju izgubljene tekočine (rehidraciji) verjetno ne bi bilo takšnih posledic. Zastopnik UKC odvetnik Andrej Kac je včeraj predlagal, da bi vpogledali v domače izvedensko mnenje, ki je bilo v isti zadevi narejeno v kazenskem postopku, a je sodnik Žirovnik to zavrnil. Sodbo bo sodišče izdalo pisno.

Dopolnitev preiskave

Medtem je v kazenskem postopku tožilstvo zaradi smrti 16-mesečne punčke že lani vložilo obtožnico proti štirim osebam zaradi kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja. Med njimi je tudi zdaj že upokojena pediatrinja Olga Krajnc, ki je zdravila deklico, poleg nje pa še tri medicinske sestre. Vodja okrožnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa je sporočil, da je pristojni tožilec po vložitvi obtožbe zadevo vrnil v dopolnitev preiskave, saj je tako zahteval zunajrazpravni senat okrožnega sodišča, po dopolnitvi pa se zdaj nahaja pri tožilcu v odločanju.