Številne priče spreminjajo izjave iz preiskave

Med sodnimi počitnicami iskali resnico o smrti gostilničarja Vlada Pinteriča. Na delu je bil profesionalec.

Objavljeno
17. avgust 2015 16.44
Nada Černič Cvetanovski, Krško
Nada Černič Cvetanovski, Krško

Krško – »A si ti ta Bevc, ki prevaža pivo za Pinteriča?« je ob prvem srečanju prevoznika Milana Bevca povprašal Iztok Flis, obtožen umora gostilničarja Vlada Pinteriča. Nato mu je zagotovil, da je zdaj varen in da ga ne bo nihče »ruknil«.

»Kaj to pomeni ruknil?« je zanimalo okrožnega sodnika Gojmira Pešca. »To pomeni, da mi ne bo nihče vlomil v hišo,« je na prostoru za priče pojasnil Milan Bevc. »Ali je ta izraz uporabil obtoženi Flis?« je naprej vrtal sodnik. Bevc pa je odgovarjal, da ne, da je to njegov izraz, njegova beseda, pravzaprav gre za šoferski žargon. Flis naj bi uporabil besedo vzeti denar, ne rukniti, čeprav je tudi policist v svojo beležnico, ko so iskali morilca dolenjevaškega gostilničarja, v pogovoru z Bevcem zapisal besedo ruknil. Flis naj bi že prvi dan, ko je spoznal Bevca, k njemu ga je pripeljal znanec, temu povedal, da ga Bevčev nekdanji šofer nagovarja, da bi ga oropala, ker je bogat.

Sprva so ga obremenili, zdaj razbremenili

Kot kaže, sta se Flis in Bevc takoj dobro ujela. Flis ga je obiskoval doma ali v lokalu, komunicirala sta tudi po telefonu. Na sodnikovo vprašanje, ali sta prijatelja in ga je zato klical, je povedal, da ne, klical ga je kot sočloveka, kot gosta lokala. »Ali potem kličete vse goste lokala in vse soljudi,« je bil neizprosen sodnik. »Jaz nimam slabih besed za Flisa, nisem ga imel za slabega človeka,« je na sodišču poudaril Bevc.

V preiskavi je govoril drugače. Da je Flis nevaren človek in da se ga boji. Policistom je tudi povedal, da mu je Flis dejal, da nameravajo Pinteriča oropati. Zdaj trdi, da tega ni rekel. Je pa priča potrdila, da so na terasi lokala Zvezda, kjer sta sedela s Flisom, govorili o tem, kakšne količine piva proda Pinterič. Pokojnikov lokal je bil namreč znan po izredno dobrem pivu, je povedal Bevc in dodal, da k Pinteriču zvozi več piva kot Termam Čatež. Kot izhaja iz policijskih zapisnikov, je policistom dejal, da ne želi, da se ga omenja z imenom in priimkom, ker se boji maščevanja.

Tudi Željko Ribič, lastnik trgovine v Brestanici, kamor naj bi nekoč vlomil Flis, se je v preiskavi spomnil številnih stvari v zvezi s Flisom, zdaj pa je že marsikaj pozabil. Njemu naj bi Flis po telefonu povedal, da ima na vesti 120 vlomov, pa ga še niso dobili.

»Pri njem nikoli nisem videla večje vsote denarja, a nikoli ni jamral, da ga nima,« je o svojem partnerju povedala Romana Starič. Videvala sta se po dve uri na dan, skupaj sta preživljala še dopustniški čas na Lošinju. Flis je zanjo širokosrčno odvezal mošnjiček in ji tudi za štiri tedne plačal apartma na morju, čeprav sta vedela, da je njuna veza brez prihodnosti. Ker sta se tako malo družila, tudi ni vedela, kakšen tip je.

V preiskavi je rekla, da je hitre jeze, živčen, ne sicer agresiven, ampak vzkipljiv in nepredvidljiv. Čeprav sta se običajno družila le po dve uri na dan, je bilo tisti teden, ko se je zgodil umor, drugačen. Skupaj naj bi preživljala cele dneve, saj so belili stanovanje, na dan umora so ravno prebelili zadnjo sobo. V preiskavi tega ni povedala, ker je menda tega nihče ni vprašal. Po preiskavi jo je enkrat klical iz pripora, a je rekla, da noče več imeti opravka z njim.

Od ene si je denar izposojal, da ga je nosil drugi

Tudi druga njegova prijateljica, Polonca Šoba, katere oče naj bi nasprotoval njeni zvezi s Flisom, se je usodnega dne družila z njim. Čeprav je v preiskavi rekla, da sta se dobivala po lokalih, pa je tistega dne bila pri njem in sta šla na kebab. In če je Staričevi širokogrudno dajal denar, si ga je od Šobove izposojal. Denar mu je posojala v svoje dobro, kot se je izrazila, saj je Flis obljubljal visoke obresti, tudi do sto evrov na mesec. Zdaj ji dolguje še 2600 evrov, veliko dolgov pa ima tudi do kmetov, ki jim je posekal les in ga prodal, denarja pa ne nakazal. Nekateri so se nadejali, da bodo dolg izterjali od Flisa potem, ko naj bi zastavil stanovanje, a se je izkazalo, da stanovanje sploh ni njegovo.

Ko se je lani poleti zgodil umor, gostinec Vlado Pinterič je bil ponoči ustreljen v glavo, nato pa ga je morilec zvlekel v shrambo in izginil, policija ni vedela ničesar. Zbirali so obvestila, izprašali znance, sosede, goste lokala. Ko so dobili Bevčevo informacijo, da se Flis zanima za finančno stanje gostinca, so pridobili odredbo za izpis telefonskega prometa za Flisa, ki ni pokazal ničesar, in spet so bili na začetku. Nato so pridobili novo odredbo za izpis telefonskega prometa po umoru, kot možna osumljenca so izločili tudi dva Roma, ki sta se v tistem obdobju smukala okrog lokala.

Sicer pa je imela policija veliko težav pri iskanju storilca, saj je bil na delu profesionalec, ki je nosil rokavice in ni puščal sledi. Štiri sledi so le našli v predprostoru gostinskega lokala in dve ali tri v biljardni sobi. Tri sledi so pripisali Flisu.