Štiri mesece je jedel pasirano hrano

Poškodovana brata od varnostnika zahtevata odškodnino.

Objavljeno
05. december 2017 09.00
Posodobljeno
05. december 2017 09.00

Dalibor Grbić se je uveljavil tudi kot tekmovalec in trener kickboksa. Leta 2013 je pridobil diplomo Mednarodne boksarske zveze (Aiba), s katero je postal uradni AIBA trener.

Brata Robert in Tomaž R. sta v preteklosti trenirala borilne veščine, Robert do leta 2012 ali 2013 tekwando, Tomaž pa je do 16 leta treniral karate.

Ljubljana - »Ne priznam krivde,« je na predobravnavnem naroku dejal Dalibor Grbić, nekdanji varnostnik, ki ga tožilstvo preganja, ker naj bi septembra 2013 bratoma Robertu in Tomažu R. povzročil hudo in lahko telesno poškodbo. Grbić priznava: »Udaril sem ga, a je bilo v silobranu.«

»Ne bom priznal nečesa, česar nisem kriv,« je pred sodnico ljubljanskega okrožnega sodišča dejal Dalibor Grbić, nekdanji varnostnik pri BBR Security, ki je obtožen povzročitve hude in lahke telesne poškodbe. Roberta R. naj bi s pestjo tako močno udaril v obraz, da je padel in zaradi padca doživel dvojni zlom spodnje čeljusti in pretres možganov. Robertovega brata Tomaža pa naj bi s kolenom udaril v glavo, zaradi česar je dobil nekaj udarnin na čelu, nosu, podlakti in ob nohtu sredinca desnice.

Dogodek se je zgodil 1. septembra 2013, ko je bil Grbić vodja petih varnostnikov, ki so varovali zabavo v gostinskem lokalu v Višnji Gori. Okoli 1.30 ure, ko je glasba že utihnila in so bile luči v lokalu že prižgane, sta v lokal prišla opita gosta, brata Tomaž in Robert.

Grbić je bil takrat v lokalu in je preveril, ali je kdo na stranišču. Ko je prišel nazaj v lokal, je videl natakarico, ki je iz lokala, v katerem niso več stregli pijače, rinila dva moška. Eden je šel ven, drugi se je zagozdil med vrati, oba pa sta, je v svoji izjavi povedal Grbić, »čisto znorela in zamahovala proti natakarici, h kateri je priskočil njen brat. Padale so kletvice«. Obtoženi trdi, da je obiskovalca lokala poskušal umiriti, potem pa ga je Robert s pestjo udaril v levo ličnico. S pomočjo drugega varnostnika mu je uspelo gosta spraviti iz lokala, »vendar sta oba tolkla z obeh strani«. Potem je Roberta udaril v obraz, vendar zato, ker je bil v smrtni nevarnosti, pravi Grbić, češ da se je umikal in se branil. Potem je eden od vpletenih v pretepu padel, čezenj se je spotaknil Tomaž, Grbić pa je poklical varnostnike in policijo.

Po pretepu je bil Robert zaradi poškodb v bolnišnici štiri dni, nato mesec dni na bolniški, naslednji mesec dni pa je delal po štiri ure. Doma je večinoma ležal, imel omejeno prehrano, glavobole, štiri mesece je jedel pasirano hrano. Oškodovanec je bil zaradi prekrška v preteklosti že obravnavan, ko je bil kot najstnik obsojen na pogojno kazen, ker se je stepel na maturantski paradi.

Brata sta zaradi posledic pretepa vložila premoženjskopravna zahtevka. Robert, ki jo je skupil huje, zahteva odškodnino v višini 15.500 evrov, Tomaž, ki je bil lažje poškodovan, pa je priglasil 2400 evrov premoženjskopravnega zahtevka.

Grbićeva zagovornica Nataša Ljubić je predlagala, da bi za razjasnitev dogajanja poleg prič imenovali tudi izvedenca za borilne veščine, ki bi pojasnil, ali so poškodbe, ki jih je ugotovil izvedenec medicinske stroke, sploh možne z udarcem s hrbtno stranjo in od spodaj navzgor. Prav tako pa naj bi med dokaznim postopkom obravnavali tudi članke, ki govorijo o vestnosti in odgovornosti Grbića, saj je bil leta 2015 med finalisti izbora varnostnika leta. Obtoženi je bil marca letos, smo izvedeli, kot varnostnik pri BBR Security - sedaj je brezposeln - vpleten v pretep pri lokalu Top, nekdanjemu Globalu, v središču prestolnice, vendar je sodišče odškodninski zahtevek enega od vpletenih zavrnilo.