Stojko naj bi se branil z domnevno odvisnostjo od iger na srečo

Musrkosoboški tožilec Robert Stojko ostaja v priporu, saj, kot je odločil senat mariborskega sodišča, ostaja nevarnost vplivanja na priče. Izrednega nadzora na soboškem tožilstvu pa ne bo, saj vodstvo uživa zaupanje, je povedala vrhovna državna tožilka Barbara Brezigar.

Objavljeno
09. november 2010 10.41
J. P., Ti. Kr., STA
J. P., Ti. Kr., STA
Maribor - Igor Vinčec, zagovornik tožilca Roberta Stojka, osumljenega jemanja 25.000 evrov podkupnine, je šele danes zgodaj dopoldne dobil sklep senata višnjega sodišča v Mariboru, s katerim je omenjeno sodišče deloma zavrnilo njegovo pritožbo na sklep o priporu tožilca. Senat se je sicer strinjal, da ponovitvene nevarnosti glede na to, da se je Stojko odpovedal funkciji tožilca več ni, ostaja pa nevarnost vplivanja na priče, zaradi česar Stojko do nadaljnega ostaja v priporu. Igor Vinčec nam je dejal, da se ne bo pritožil na vrhovno sodišče, ker želi, da se preiskovalni postopek konča čim prej. Sam pričakuje, da bo ta res potekal hitro, saj je že danes dobil zahtevek tožilstva za uvedbo preiskave, kar pomeni, da bo Stojko kmalu znova zaslišan pri preiskovalnem sodniku, po zaslišanju bo preiskovalni sodnik izdal sklep o uvedbi preiskave, za tem pa se lahko začnejo zaslišanja prič in vlaganje dokaznih predlogov. Vinčec nam je še dejal, da se Stojko na sobotnem zaslišanju ni branil z molkom, o vsebini zagovora pa za sedaj ni hotel govoriti. Neuradno pa smo izvedeli, da bo Stojko svojo obrambo gradil na domnevni odvisnosti od iger na srečo, zaradi katerih se je v zadnjem času menda močno zadolžil. (J. P.)

Izrednega nadzora ne bo (STA)

Vrhovna državna tožilka Barbara Brezigar ne bo odredila izrednega nadzora na soboškem tožilstvu, saj vodstvo na čelu z Žarkom Bejkom uživa njeno in zaupanje vrhovnega državnega tožilstva, je povedala. Bejko po njenem tožilstvo vodi resno in odgovorno. Brezigarjeva, ki je danes obiskala tožilstvo v Murski Soboti, je po obisku povedala, da je primer tožilca Roberta Stojka škodil ugledu vseh tožilcev. "Vendar pa lahko rečem, da smo po današnjem pogovoru ugotovili, da vodja tožilstva nadzira delo, da je že opravil pregled vseh zadev, ki so bile pri kolegu, ki je v priporu, in da tudi sicer skrbi za pravočasno delo," je dejala.

Glede nadzora soboškega tožilstva je dejala, da so v preteklih dveh letih pregledali več kot polovico državnih tožilcev na tem tožilstvu, da so od zadnjega splošnega pregleda sicer res minila nekaj več kot tri leta, da pa bo pregled tožilstva sledil v sorazmerno kratkem času, saj prihaja na vrsto za redni pregled.

Na vprašanje, kaj pričakuje od obiska premiera Boruta Pahorja in ministra za pravosodje Aleša Zalarja na Vrhovnem tožilstvu RS, je Brezigarjeva odgovorila, da pričakuje podporo resnemu in odgovornemu delu tožilstva in tudi spoštovanje inštitucij pravne države ter spoštovanje tožilske inštitucije. "Predsednika bomo seznanili tudi z doslej opravljenim delom, upam pa, da bo tudi kaj možnosti, da mu pojasnimo naše pripombe na predlog novega zakona o državnem tožilstvu, ki je v nam znani verziji v velikem delu za delo tožilcev problematičen," je še dejala generalna državna tožilka.