Sumljiva smrt obiralcev višenj v Srbiji

Preminula delavca na hitro pokopali kar brez obdukcije.

Objavljeno
14. julij 2013 17.01
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – V sadovnjaku francosko-srbskega podjetja Interprom v Novi Crvenki so se domnevno zastrupili kar štirje sezonski delavci, ki so obirali višnje. Dva sta umrla, dva pa se zdravita v bolnišnici. Analize za zdaj niso potrdile suma, da so se zastrupili z insekticidi.

Na zastrupitev s kemikalijami so posumili zdravniki, ker so pri sezonskih delavcih diagnosticirali veliko število utripov srca, izjemno nizek krvni pritisk, zoženje zenic in povečano izločanje sline. Čeprav sta delavca umrla v času hude vročine, se je pokazalo, da so imeli drugi obiralci zdravstvene težave tudi po ohladitvi.

Umrli zaradi insekticida?

Preživeli sezonski delavec Milivoj Sivčević iz Srednjih Salašev pri Bački Topoli je povedal, da je začel izgubljati zavest, čeprav je pojedel le nekaj višenj. Po pričevanju očividcev se je drugi delavec, ki je prav tako padel v nezavest, začel tresti po vsem telesu. Robert Hulala iz Bačke Topole je umrl med prevozom v bolnišnico, Vojislav Kerekeš iz Crvenke pa v bolnišnici. Da sta umrla zaradi zastrupitve z insekticidi, so prepričani tudi njuni svojci.

Direktor Interproma iz Beograda Aleksandar Antonić je zavrnil možnost, da so se sezonski delavci zastrupili z insekticidom. Poudaril je, da v njihove nasade vsak dan prihaja okoli tisoč obiralcev, podjetje pa ne more vedeti za vsakega, ali je v dobrem ali slabem zdravstvenem stanju. Antonić je še izjavil, da je analiza vzorcev višenj v laboratoriju v Bećeju potrdila, da je sadje iz sadovnjaka v Novi Crvenki zdravstveno neoporečno in varno za prehrano ljudi. In dodal, da so v času pripeke ljudje padali v nezavest tudi po beograjskih ulicah.

Po navedbah kmetijskega ministrstva je fitosanitarna inšpekcija takoj, ko jo je o zastrupitvi obvestilo notranje ministrstvo, opravila nadzor pri proizvajalcu višenj v sadovnjaku Interproma v Novi Crvenki. Ta je pokazal, da je količina pesticidov v višnjah na kilogram sadja dvakrat manjša od maksimalno dovoljene. Inšpekcija je še ugotovila, da je proizvajalec uporabil za škropljenje preparat na bazi deltametrina, ki je registriran za uporabo v nasadih višnje in uničuje insekte pred začetkom zorenja plodov. Kmetijsko ministrstvo je tudi poudarilo, da je veljavni srbski pravilnik usklajen z regulativo Evropske unije.

Analizam ne verjamejo

Srbska javnost dvomi o izsledkih laboratorijskih analiz, ker so v bolnišnici v Vrbasu sprva trdili, da ne morejo razkriti toksikoloških analiz brez privoljenja pacientov, kasneje pa izjavili, da te ne obstajajo, ker še čakajo, da jih pridobijo z Vojne medicinske akademije v Beogradu. Javnost se tudi sprašuje, zakaj so preminula sezonska delavca na hitro pokopali, ne da bi njuni trupli poslali na obdukcijo.

Izginil vzorec krvi

Sumljivo se jim zdi, da je neznano kam izginil vzorec krvi zastrupljenega delavca, ki so ga z oddelka intenzivne nege bolnišnice v Vrbasu poslali na toksikološko analizo na Inštitut za sodno medicino v Novem Sadu. Tam imajo tako na voljo za analizo le vzorec krvi Gordane Milenkovič, ki je bila skupinovodja obiralcev in praviloma ni imela neposrednega stika z višnjami. Tako uradni vzrok smrti dveh delavcev še ni znan.