Surovo umoril ženo in si v priporu sodil sam

Silvo Temnik, ki je pred dnevi v avtu z vrvjo zadavil ženo Mojco, je v priporu naredil samomor.

Objavljeno
26. februar 2015 18.54
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so potrdili informacijo, da je v sredo v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje pripornik Silvo Temnik storil samomor. Temnik je bil v pridržanju in potem v priporu od 13. februarja, ko so ga policisti naključno ustavili in odkrili, da v avtu vozi truplo žene Mojce.

Po naših informacijah se je osumljeni kaznivega dejanja umora Silvo Temnik obesil v svoji celici. Tega nam iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij zaenkrat niso potrdili, saj zaradi interesa preiskave o podrobnostih dogodka ne morejo govoriti. So pa zapisali, da je Okrožno sodišče v Celju v skladu s pravilnikom o izvrševanju pripora imenovalo komisijo za ugotovitev vzroka smrti pripornika.

Dvaintridesetletni Silvo Temnik prostosti ni videl od trenutka, ko sta ga, ker ni bil privezan, povsem naključno ustavila policista laške policijske postaje, ki sta čakala na prevzem nujne pošte. Ob pravzaprav pregledu sta opazila med sprednjimi in zadnjimi sedeži Temnikovo ženo Mojco, ki ni kazala znakov življenja. Temnik je na vprašanje, kdo je to, odgovoril, da je žena, ki jo je ubil. Eden od policistov ji je poskušal pomagati z umetnim dihanjem, žal je bilo prepozno. Temniku so takoj odvzeli prostost.

Ženo umoril v parku

Vodja Oddelka splošne kriminalitete v Sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Celje Milan Vogrinec je nekaj dni po dogodku razložil, kaj se je usodnega petka, 13. februarja, dogajalo. Potem ko je Mojca s tremi otroki zapustila skupni dom na Ponikvi pri Šentjurju in pred nasilnim možem pobegnila k staršem v Slatino pri Šmartnem v Rožni dolini, jo je Silvo hotel dobiti nazaj.

Kot je pojasnil Vogrinec, se je odpeljal v Laško, kjer je počakal, da je ob 22. uri končala službo. Pod pretvezo, da se hoče z njo povsem v miru pogovoriti, je pristopil k njej in jo prepričal, da sta se skupaj odpeljala proti Celju. Ustavila sta se v mestnem parku, kjer sta ostala v avtomobilu, ker je bil lokal že zaprt. Temnik naj bi Mojci ponovno rekel, naj se vrne na Ponikvo, in ker ga je zavrnila, se je, kot je ugotovila policija, odločil, da jo bo ubil. Najprej jo je davil z golimi rokami, nato pa si pomagal z vrvico. Vrvica je bila po naših informacijah usodna tudi zanj.

Kako je Temnik umrl, bo poizvedela komisija, ki pa se najbrž z vprašanjem, zakaj je končal svoje življenje, ne bo ukvarjala. Njegova mama nam je včeraj dejala, da ji ni nič namignil, kaj namerava storiti. Več ni zmogla povedati.

Za tragedijo ostale tri sirote

Silvo Temnik, ki je bil po poklicu mesar, je imel velike težave z alkoholom, zaposlena je bila le Mojca. Temnik je bil znanec policije, saj je bil v preteklosti že nasilen, vzkipljiv in se alkoholu ni mogel upreti, vedo povedati sosedi. Silva, ki je po poroki prevzel ženin priimek, so zaradi nasilja v družini obravnavali že leta 2011, ko so mu izrekli ukrep prepovedi približevanja ženi, ukrep mu je bil ponovno izrečen januarja letos, vendar je usodnega petka že potekel.

Center za socialno delo, ki je nesrečno družino Temnik že večkrat obravnaval, ima zdaj novo, težko nalogo, saj mora odločiti, kam bodo odšli trije fantki, ki so pri komaj dveh, štirih in petih letih postali sirote. Zdaj so pri Mojčinih starših v Slatini. Ti si tudi prizadevajo, da bi otroci tam ostali, že takoj po Mojčini smrti so napovedali, da se bodo borili za skrbništvo.

Na pomoč so jim priskočili številni ljudje, ki so za fantiče zbirali oblačila, obutev, plenice za najmlajšega, higienske potrebščine, igrače. V hiši starih staršev urejajo sobo zanje, za otroke, žrtve družinske tragedije, pa bo pri Humanitarnem društvu Enostavno pomagam do 18. marca odprt tudi transakcijski račun.