Tajni policijski sodelavec »izzival kriminalno dejavnost«

Zagovorniki obtoženih v zadevi AMZS Lesce so se zavzeli za oprostilno sodbo.

Objavljeno
20. november 2014 16.07
Marjana Hanc, Škofja Loka
Marjana Hanc, Škofja Loka
Škofja Loka – Tudi po 36 obravnavah, ki so se v enem letu zvrstile na tukajšnjem okrajnem sodišču, ni jasno, kdaj bo sodnica Simona Prosen v imenu ljudstva izrekla sodbo Florijanu Gašperinu, Tanji Kokalj, Matjažu Pernušu, Dejanu Mencingerju, Janezu Odarju in Janezu Žemlji.

Prejšnji četrtek je tožilec Tilen Demšar zahteval za nekdanjega vodjo izpostave AMZS v Lesch Florijana Gašperina, obtoženega, da je petkrat vzel podkupnine in 34-krat zlorabil položaj, ker je omogočil strankam registracijo tehnično nepregledanih vozil, tri leta in šest mesecev zapora, plačilo 120 dnevnih zneskov in vračilo 200 evrov nagrade. Za vse druge, ki so sodelovali pri nezakonitostih na AMZS, pa je predlagal pogojne kazni od enajst do dva meseca.

Zagovorniki obtoženih pa so danes v sklepnih besedah opozarjali na nenavadnosti v dokaznem postopku in se zavzeli za oprostilne sodbe. Franc Rojko, ki brani Gašperina, je dejal, da se je pričelo 8. julija 2010, ko je tožilstvo dovolilo policiji izvajati prikrite ukrepe, ker je Igor Bizjak prijavil nepravilnosti pri tehničnih pregledih, in tudi, da stranke izročajo podkupnine od 50 do 200 evrov. Bizjak je decembra kot ključna priča preiskovalni sodnici pojasnil, da nikoli ni podal izjave, da se za nepravilne preglede izročajo podkupnine ter da kaj takega nikoli ni opazil. Sodba sodišča nikakor ne sme izhajati iz uradnega zaznamka, je sodnico posvaril Rojko in izpostavil, da je tajni policijski sodelavec Rudolf sam izzival kriminalno dejavnost.

Mitja Sever, ki brani Kokaljevo (še vedno je kot referentka zaposlena v AMZS Lesce), je poudaril, da ji niso bile dokazane nobene nepravilnosti pri delu, kaj šele nezakonitosti. »Na zadevi je pet mesecev delalo 40 kriminalistov. Njihovo delo je bilo obsežno, vendar neuspešno in to je eden največjih fiaskov policije na Gorenjskem,« je dejal Sever.

Tudi Pernuševa zagovornica Anka Kozamernik in Odarjev zagovornik Peter Osolnik sta menila, da sicer obsežna, toda nepregledna dokumentacija, zbuja misel, da gre za nekaj velikega, toda posnetki s kamer po njunem ne dokazujejo nič. Prav tako bi moralo sodišče zavrniti veliko zaseženih listin in fotokopij.

Mencingerjeva zagovornica Mojca Košir pa je po drugi strani izpostavila, da njen klient kot kontrolor ni uradna oseba in ker ni imel pooblastil torej ni mogel zagrešiti zlorabe položaja, kot mu to očita obtožnica.