Tatica obiskovala starejše in jim kradla

Šestinštiridesetletna hrvaška državljanka je naivnim ljudem pokradla približno 80.000 evrov.

Objavljeno
28. oktober 2014 14.46
škerl+umor
J. S., kronika
J. S., kronika

Ljubljana − Policisti Policijske postaje Ljubljana Šiška so v petek vzeli prostost 46-letni hrvaški državljanki, saj so ugotovili, da je od začetka leta 2011 do sredine oktobra 2014 na širšem območju mesta Ljubljane izvršila več kaznivih dejanj, predvsem na škodo starejših občanov.

Osumljenka je prišla na dom občana in se včasih predstavila kot delavka Zpiza ali ZZZS, ki bo uredila določen varstveni dodatek (zaradi trajne invalidnosti, borčevski dodatek ipd.). Za vse to, je natvezila, pa potrebuje podatek o njihovem premoženjskem stanju, na podlagi katerega bo ugotovila, ali jim dodatek dejansko pripada.

Včasih se je oškodovancem predstavila kot delavka banke, ki jim je prišla urediti bančno kartico in transakcijski račun, v določenih primerih se je predstavila kot delavka občine, nekajkrat pa kot delavka zdravstvene ustanove, ki pomaga starejšim občanom.

V večini primerov je od občanov zahtevala na vpogled bančno kartico, zaradi »nakazovanja« denarja, nakar si je iz bančne kartice prepisovala številke, zatem pa jim je bančno kartico neopazno tudi odtujila. V razgovoru je od občanov, ponovno pod pretvezo nakazovanja denarja, pridobila kodo PIN.

Z odtujeno bančno kartico je nato zapustila stanovanje in odšla do bližnjih bankomatov, kjer je takoj zatem tudi dvignila denar oziroma ga je nadalje dvigovala toliko časa oziroma toliko dni, dokler niso oškodovanci preklicali bančne kartice. Skupna je občane oškodovala za približno 80.000 EUR.

Policisti še vedno zbirajo obvestila in dokaze, zato prosijo vse, ki so bili v kontaktu z osumljenko in so bili žrtev kaznivega dejanja, naj pokličejo na Policijsko postajo Ljubljana Šiška na tel. št. 01/ 583 37 00 ali na intervencijsko številko 113.