Televizijska voditeljica vložila ovadbo za šikaniranje

Tožilka o ovadbi Jasne Kuljaj, ta s tožbo od RTVS terja redno zaposlitev, še ni odločila.

Objavljeno
21. junij 2013 19.41
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Čeprav se je narodnozabavna oddaja Na zdravje!, ki so jo dobrih šest let ob petkih zvečer predvajali na prvem programu nacionalne televizije, pred kratkim iztekla, se bodo z oddajo oziroma njenimi ustvarjalci, kot kaže, ukvarjali na tožilstvu in sodišču.

Nekdanja sovoditeljica oddaje Na zdravje! Jasna Kuljaj je proti producentu oddaje Jožetu Potrebuješu, soproducentu oddaje Andreju Kregarju iz VPK ter odgovornemu uredniku razvedrilnega programa RTVS Petru Radoviću vložila kazensko ovadbo. Očita jim kaznivo dejanje šikaniranja na delovnem mestu, saj naj bi jo z neenakopravnim obravnavanjem ponižali, jo prestrašili, kar vse je pustilo posledice na njenem psihičnem zdravju in je vplivalo na zmanjšanje njene delovne storilnosti.

Iz studia na teren

Vse to se je zgodilo kot posledica tega, da je po dvanajstih letih honorarnega dela na RTVS zahtevala, naj z njo sklenejo pogodbo o redni zaposlitvi, zatrjuje. Po več ustnih zahtevah je oktobra lani prek svojega pooblaščenca od RTVS še pisno zahtevala sklenitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas na podlagi obstoječega delovnega razmerja. Takoj zatem so jo kljub veljavni pogodbi za vodenje in pisanje scenarija degradirali tako, da so jo iz studia poslali na teren, potem pa umaknili iz oddaje, pogodbe pa ji po izteku konec lanskega leta niso podaljšali.

V oddaji, v kateri je šest let redno sodelovala kot sovoditeljica in tudi soscenaristka, se je tako novembra in decembra lani pojavila le dvakrat, in to v nekajminutnih prispevkih (ki so bili prikrito oglaševalski za novega sponzorja oddaje, pravi), oddajo pa je s sovoditeljem Boštjanom Romihom vodila le enkrat sredi decembra. Pa še to z namenom utišanja govoric v javnosti, je prepričana.

Sodelovanje pri vodenju silvestrske oddaje pa da ji ni bilo omogočeno kljub veljavni pogodbi. Po njenem vedenju sta VPK in RTVS za to oddajo sklenili aneks oziroma novo pogodbo, zaradi katere jima menda ne bi bilo treba upoštevati določil pogodbe, sklenjene z njo. Ves ta čas pa so Romihove obveznosti ostale enake, poudarja.

Kuljajevi je, kot navaja, Potrebuješ novembra lani na sestanku dejal, da so njemu in Kregarju na RTVS povedali, da zaradi njene grožnje s tožbo pri oddaji ni več zaželena ter da bo delala na terenu. Pa še to so ji povedali tri dni pred oddajo, ko je poizvedovala, kdaj bo dobila podatke za oddajo in pripravo scenarija, pravi. Potrebuješ ji je kot njen neposredno nadrejeni menda dejal, da je bila to zahteva RTVS, tam pa so ji menda zagotovili, da je tako odločitev sprejel Potrebuješ in da oni s tem nimajo nič.

Prepričana je, da je bila deležna takega ravnanja zato, ker je od RTVS zahtevala, da z njo sklenejo pogodbo o zaposlitvi, česar pa niso storili, čeprav je bil obseg njenega dela primerljiv oziroma enak obsegu dela redno zaposlenih novinarjev.

O ovadbi še ni odločeno, o tožbi septembra

Potrebuješ je menda sprejemal vse (tudi vsebinske) odločitve glede oddaje, zato Kuljajeva sklepa, da je tudi sprememba njenih delovnih obveznosti posledica njegove volje in odločitve. Radović je bil po njenem prepričanju prvi, ki je predlagal zmanjšanje njene vloge pri oddaji, Kregar pa je podprl njune odločitve, nato pa naj bi v javnosti neresnično zatrjeval, da so se s Kuljajevo dogovorili o zmanjšanju njene vloge pri oddaji.

Potrebuješ je za medije pred časom dejal, da »Jasni tako kot tudi preostalim sodelujočim, ki pomagajo pripravljati oddajo, privoščim, da dobijo želeno zaposlitev, a ker tudi sam nisem del tega sistema, na televiziji nikoli nisem bil zaposlen, veliko vpliva na razrešitev trenutne situacije nimam«.

Tožilstvo o kazenski ovadbi proti trojici še ni odločilo, saj je zadeva, kot so nam sporočili, v proučitvi pri pristojni tožilki. Tožbo, s katero Kuljajeva terja sklenitev pogodbe o zaposlitvi, pa bo delovno in socialno sodišče po naših podatkih začelo obravnavati septembra.