Thaqija prijeli po »komunikaciji ljubezenske narave«

Po mnenju izvedenca psihiatrične stroke obtoženi umora bohinjskega učitelja nima znakov duševne bolezni.

Objavljeno
12. oktober 2016 22.26
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – V nadaljevanju glavne obravnave na sojenju Albanu Thaqiju, 27-letnemu Albancu, ki ga obtožnica bremeni umora bohinjskega učitelja Pavla Zupana, je včeraj kot priča nastopil izvedenec psihiatrične stroke Branko Brinšek in med drugim povedal, da obtoženi nima znakov duševne bolezni.

Sodnica tukajšnjega okrožnega sodišča Marjeta Dvornik je na predlog Thaqijevega zagovornika Žige Novaka javnost izključila iz obravnave v času, ko so predstavljali pisno izvedensko mnenje strokovnjaka psihiatrične stroke, ker da mnenje vsebuje podrobnosti iz Thaqijevega življenja, ki jih javnosti ne želijo razkriti. Odvetnik je sicer že na predobravnavnem naroku povedal, da je obtoženi končal le štiri ali pet razredov osnovne šole in je delal kot zidar, začasno pa je živel v Celju. Kot devetletni otrok je na Kosovu, kjer je živel, doživel hude psihične travme, saj je bil priča intervencijam policijskih in vojaških sil in je med drugim na lastne oči videl likvidacijo svojega starega očeta, je tedaj razkril Novak.

Kot je ocenil Branko Brinšek, pri Albanu Thaqiju ni zaznati agresivnih teženj, a je kljub temu opozoril na nenavadno veliko število udarcev, ki jih je prejel pokojni učitelj, pa tudi, da obtoženi ni bil sposoben predelati težkih spominov iz otroštva. Izvedenec je dodal še, da se je Thaqi šele nedavno zavedel, česa je sploh obdolžen.

Po izvedenčevih besedah je težko reči, da se je Thaqi med dogajanjem v Zupanovi hiši v Nomenju v času umora zavedal dejanja, prav tako je ocenil, da je pri tem pri njem prišlo do stanja zožene zavesti. V zvezi s tem je pojasnil, da je bil obtoženi pred dejanjem osredotočen na cilj, pri čemer je pričakoval šibek odpor žrtve. Odpor žrtve, ki se je borila za življenje, pa je bil močnejši. Storilec tako zaradi novih zunanjih okoliščin (večjega odpora žrtve) ni zmogel uresničiti cilja (onesposobiti človeka), zato je bilo na žrtvi zelo veliko sledov udarcev. Hkrati bi na storilca s pritiskom lahko vplival tudi kdo drug, je še menil izvedenec.

Po Brinškovi oceni je Thaqi po dogodku zelo trpel, saj je policistom dejal, da se je hotel o tem pogovoriti, kar kaže na njegovo osebno stisko. Dodal je, da je storilec dal premalo podatkov o trpljenju, pa tudi o samem dogodku v Nomenju, saj se o tem ne spominja ničesar. Odvetnik Novak je nato sodišču predlagal, da bi opravili še primerjalno analizo las, ki so jih policisti našli v rokah žrtve, in las Albana Thaqija, kar pa je sodnica zavrnila z navedbo, da so bile takšne analize že opravljene in da so na gasilski sekirici, s katero je Thaqi udarjal Zupana, sledovi obeh, napadalca in žrtve.

Namig iz Avstrije

Včeraj so na sodišču pričali tudi trije kriminalisti nacionalnega preiskovalnega urada in med drugim predstavili potek dogodkov in okoliščin, kako so Thaqija prijeli. Informacije o njegovi povezavi z umorom v Nomenju so dobili od policistov iz Linza, potem so ga začeli aktivno iskati. Od avstrijskih oblasti niso dobili podatkov o tem, kdo je Thaqija naznanil. Kot je povedala tožilka, naj bi bil eden od obdolžencev še na prostosti (dva Thaqijeva sodelavca sta bila pred časom že obsojena na pogojni kazni). V Zupanovi hiši so storilci sicer našli 7500 evrov, pred napadom pa so pričakovali precej večjo vsoto.

Kriminalist Marko Povše je povedal, da je bila možnost navzočnosti Albana Thaqija pri umoru učitelja zanje novost, zato so ga poskušali povezati z Zupanom. Kot je med drugim pojasnil kriminalist Sandi Kociper, so stik z njim navezali prek facebooka. »Šlo je za komunikacijo ljubezenske narave,« je dejal Kociper, pri čemer Thaqi ni vedel, da se sporazumeva s kriminalistom. Policisti so Thaqija februarja letos, poldrugo leto po Zupanovem umoru, prijeli pri Slovenski Bistrici.

Tožilka Marinka Marija Jeraj vztraja pri obtožnici. Thaqiju je sicer za priznanje krivde ponudila 20-letno zaporno kazen, vendar ponudbe ni sprejel.