Tomaž Lovše: Kocijančič je o meni širil laži

Janeza Kocijančiča toži, ker naj bi ta v javnosti trdil, da je Lovše ustno grozil mednarodnim smučarskim funkcionarjem.

Objavljeno
15. april 2015 11.19
Kazenska zadeva Okrožnega sodišča zoper obtoženega Janeza Kocijančiča. Ljubljana, Slovenija 14.aprila 2015.
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Možnost za sporazumno rešitev spora je bila vzrok za preložitev predobravnavnega naroka v postopku, v katerem nekdanji predsednik Smučarke zveze Slovenije Tomaž Lovše toži prejšnjega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Janeza Kocijančiča zaradi žaljive obdolžitve.

Vse skupaj se je začelo, ko je Tomaž Lovše 31. maja 2012 med 48. kongresom Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Južni Koreji odstopil z mesta predsednika Smučarske zveze Slovenije (SZS). Dan pred njegovim odstopom je FIS odločila, da Planica ne bo gostila svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2017.

Kmalu po tem so na dan prišle govorice – po Lovšetovem prepričanju je njihov avtor prav Janez Kocijančič – da se je takratni predsednik Smučarske zveze Slovenije na kongresu vedel povsem neprimerno. Tako naj bi Kocijančič trdil, da se je Lovše že dan pred glasovanjem za prireditelja svetovnega prvenstva v nordijski kombinaciji, smučarskih skokih in tekih leta 2017, ki ga je morala Planica v zadnjem krogu s 3:12 prepustiti Lahtiju, vedel čudno. Med večerjo FIS naj bi začel kričati na Kocijančiča in planiška ambasadorja Petro Majdič in Francija Petka, češ da ne bodo dobili nordijskega SP.

Pozneje naj bi se v bližnjem baru z besedami lotil še nekaterih drugih članov predsedstva FIS (ti so glasovali o prirediteljih prvenstev), jim mahal z Interpolovo izkaznico in Heinzu Gurtnerju grozil s pištolo in se izdajal za agenta FBI, menedžerju za potovanja pri FIS menda celo poslal telefonsko sporočilo, češ da bodo letele glave, če Planica ne bo dobila SP v nordijskem smučanju. Zaradi tega so odgovorni pri FIS na hitro sklicali izreden sestanek, na katerem so od prirediteljev kongresa zahtevali osebno varstvo za Gian-Franca Kasperja, predsednika FIS, in Kocijančiča. Po nekaterih trditvah naj bi Lovše s SMS-sporočili nadlegoval tudi druge člane FIS in jim hkrati grozil oziroma obljubljal nagrade, če bodo oddali svoj glas za svetovno prvenstvo v Planici. V pismu, namenjenemu javnosti, pa naj bi Lovše sam priznal, da je Kocijančiču večkrat zagrozil, češ da bo ob neuspešni kandidaturi Planice v imenu SZS umaknil predlog za njegovo kandidaturo za člana predsedstva FIS.

Dobili dober mesec časa za dogovor

Lovše je navedbe Kocijančiča in neuradnih oziroma neimenovanih virov o njegovem domnevno neprimernem obnašanju v izjavi po odstopu z mesta predsednika SZS pa tudi pozneje kategorično zanikal. Kot trdi, na kongresu FIS ni nikomur grozil ali se kako drugače neprimerno vedel. Natolcevanja, da je ustno grozil predsedniku FIS Gian-Francu Kasperju so popolna izmišljotina, saj z njim, kot zatrjuje, ni na štiri oči spregovoril niti besede. Prav tako nista komunicirala po telefonu ali sporočilih SMS. Izmenjala sta le nekaj vljudnostnih besed ob navzočnosti Kocijančiča.

»Žaljive obdolžitve in napad na mojo osebno integriteto izvirajo iz nedopustne obrambne strategije Kocijančiča, ki ni opravil svojega dela, lobiranja, da Planica kandidaturo dobi. Trditve, ki jih je zapisal športni časnik Ekipa, povzeli pa nekateri drugi mediji, da naj bi grozil s pištolo, trdil, da sem agent FBI in podobno, so šokantne in lažne. Nihče ne pove kdaj, komu in kje! Takšna dejanja so sprevržena in kazniva in če bi se kaj takega res zgodilo, bi o tem obstajali uradni zapisi,« se brani Lovše.

Oba sta se zdaj na sodišču v spremstvu svojih pooblaščencev srečala iz oči v oči. Še pred odhodom v sodno dvorano so se na hodniku pogovorili in očitno ugotovili, da obstaja možnost, da zadevo, ki je za nekaj časa celo prevzela mednarodne razsežnosti, uredijo na sporazumen način. Lovšetova pooblaščenka, odvetnica Tanja Martelanc, je sodišču najprej pojasnila, da je zastopanje prevzela šele dan pred predobravnavnim narokom, kar je tudi vzrok za to, da se niso dogovorili že prej, nato pa predlagala preložitev obravnave, ker da obstajajo realne možnosti za sklenitev sporazuma.

S tem se je strinjal tudi pooblaščenec Janeza Kocijančiča, odvetnik Emil Zakonjšek. Kaj se bo torej izcimilo iz spora, bo tako znano na naroku 21. maja.