Topel konec tedna usoden za motorista

Previdno na motorju: Ob toplem vremenu je spomladi na cestah veliko pasti.

Objavljeno
21. marec 2016 17.28
Jure Predanič
Jure Predanič

Nova Gorica – »Ne želimo si ponovitve preteklega leta, ko je umrlo kar 26 motoristov, zato vozite previdno,« so ob napovedi toplega konca tedna sporočili z javne agencije za varnost prometa. A žal se je tudi letošnja motoristična sezona začela tragično, s smrtjo 19-letnika na Ajdovskem.

Toplo vreme je v nedeljo zvabilo na plano veliko ljudi, tudi ljubiteljev motorjev. Med njimi je bil 19-letnik, za katerega pa se je nedeljska vožnja žal končala tragično. Kot je sporočil tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik, se je nesreča zgodila ob 14.25 na regionalni cesti v naselju Batuje pri Ajdovščini, v njej sta bila udeležena 19-letni domačin na motorju in voznik osebnega avtomobila.

»Ugotovili smo, da je 19-letni voznik motornega kolesa vozil po regionalni cesti proti Zaloščam in v Batujah, kjer vozišče poteka po klancu navzdol v levi nepregledni ovinek, ni vozil po desnem smernem vozišču. Motorist je zapeljal v levo na nasprotno smerno vozišče v trenutku, ko mu je iz nasprotne smeri pravilno po svoji desni strani pripeljal 34-letni voznik osebnega avtomobila. Motorist se je zaletel v prednji del osebnega avtomobila in nato obležal na vozišču, njegovo motorno kolo KTM pa je drselo v smeri vožnje in se ustavilo ob desnem robu vozišča,« je sporočil Božnik in dodal, da je motorist sicer uporabljal zaščitno motoristično čelado, a je zaradi hudih poškodb kljub temu umrl na kraju nesreče.

Zdravnica iz ajdovskega zdravstvenega doma je tako na kraju prometne nesreče lahko le potrdila smrt motorista in odredila sanitarno obdukcijo na pristojnem inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. »V zvezi s prometno nesrečo so policisti obvestili preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Policistom in reševalcem NMP Ajdovščina so na kraju nesreče pomagali tudi gasilci GRC Ajdovščina. Zaradi hude nesreče je bila regionalna cesta slabi dve uri zaprta za ves promet. Prometni policisti bodo v zvezi s prometno nesrečo s smrtnim izidom s pisnim poročilom obvestili pristojno okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici,« je še sporočil Božnik.

Motoristi naj bodo spomladi še posebej previdni

Prvi sončen in topel konec tedna v letošnjem letu se je tako končal tragično. Na agenciji za varnost prometa sicer opozarjajo, da je treba biti spomladi, ko prve višje temperature zvabijo na ceste precej motoristov, na motorju še posebej previden. »Vozniki motornih koles in koles z motorjem se morate zavedati, da je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Poleg tega je zaradi zime na vozišču tudi letos veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Vaše sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni lanskih,« so poudarili.

Prav tako je znano, da spomladi tudi vozniki avtomobilov motoristov še niso vajeni. »Zato bodite avtomobilisti posebej pozorni, ko se vključujete na prednostne ceste, na katerih so motoristi, ter pazite nanje, ko zavijate levo in vozniki motorjev vozijo naravnost nasproti,« so opozorili. Samozaščitno pa morajo seveda ravnati tudi tisti na dvokolesnikih. Ne le da motoristov marsikdo ne pričakuje na cesti, kot so še poudarili na agenciji, se rado zgodi, da vozniki avtomobilov napačno ocenijo hitrost vožnje motoristov.