Tožilci zaključili preiskavo zoper Janeza Janšo in njegovo družino

Preiskava Janeza Janše, Urše Bačovnik, Rajka Janše, Nataše Pajenk in pokojnega Jožeta Zagožna je končana.

Objavljeno
27. marec 2015 16.24
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Časopis Dnevnik danes poroča, da je specializirano državno tožilstvo zaključilo finančno preiskavo zoper prvaka SDS Janeza Janšo, njegovo ženo Uršo Bačovnik Janša, njegovega brata Rajka Janšo, sestrično Bačovnikove in bančnico Natašo Pajenk in pokojnega Jožeta Zagožna, strankarskega veljaka. V prihodnjih dneh naj bi bile ugotovile predstavljene preiskovancem, nato sledijo naroki,  zatem pa odločitev o vložitvi obtožnice.

Kot piše časnik, je očitno, da so preiskovalci zbrali dovolj dokazov za utemeljen sum, da je bil del premoženja Janše nezakonitega izvora. Kaj točno so v preiskavi ugotovili, ni mogoče izvedeti, saj so pridobljene podatki tajni.

»V času prve Janševe vlade je bil Zagožen generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in predsednik nadzornega sveta Petrola. Prav v tem času je močno narasel tudi obseg njunega premoženja. Odredba o preiskavi navaja, da sta imela v lasti premoženje velike vrednosti, ki je nesorazmerno z njunimi zakonitimi dohodki,« piše Dnevnik.

V Janšev model gotovinske ekonomije, v katerega je pritekal denar neznanega izvora, s katerim je Janša financiral nepremičnine, avtomobil in tekočo porabo, je bilo domnevno vpletenih še nekaj drugih oseb. Dnevnik opozarja, da se tožilci sklicujejo tudi na poročilo KPK, ki pa je bilo razveljavljeno.