Tožilka predlagala najstrožjo kazensko sankcijo

Meti Plava zavrača očitke o izsiljevanju in pričakuje oprostilno sodbo. Tožilka bi ga za osem let poslala za zapahe.

Objavljeno
23. januar 2018 21.46
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Domnevni izsiljevalec Meti Plava bo v petek izvedel, ali je senat pod predsedstvom sodnice Marjete Dvornik prepričal, da ni vpleten v večletno izsiljevanje šenčurskega kmeta Aleša Šterna, od katerega naj bi po ugotovitvah tožilstva izsilil 1,34 milijona evrov. Štern od Plave zahteva še 6,5 milijona evrov odškodnine.

Meti Plava je v včerajšnjem večurnem sklepnem govoru ponovno podrobno predstavil svoje videnje dogodkov, povezanih z Alešem Šternom, in oškodovančeve nastope v sodni dvorani označil za zavajanje sodišča. Obtožbe, po katerih naj bi Plava Šternu grozil celo s tem, da ga bo zažgal, mu odrezal nos ali prste, pa tudi s smrtjo, je Plava zavrnil in prepričano dejal, da je nedolžen, da so obtožbe neutemeljene, da gre v tem primeru za pritisk tožilstva in policije na sodišče in da pričakuje oprostilno sodbo.

Kot je pred dnevi v sklepnem govoru dejala tožilka Polona Košnjek, ne verjame, da bi Plava posojal denar Šternu. »Šterna je izsiljeval, pri tem mu je grozil in bil nasilen,« je poudarila. Izpovedi nekaterih prič so bile po tožilkinih besedah neverodostojne, nekateri so se sprenevedali, češ da so Plavo spoznali šele v zadnjem času, čeprav so ga poznali že vsaj desetletje. Tožilka je tako zanj predlagala najvišjo kazen, ki jo predvideva kazenski zakonik za izsiljevanje, to je osem let zapora, in vračilo 1,34 milijona evrov.

Izpoved oškodovanega je obsegala kar 360 strani. Štern je dvakrat nastopil pred sodnico in pojasnjeval okoliščine izsiljevanja, ki naj bi se začelo že leta 2011. Takrat naj bi mu Plava pomagal doseči zazidljivost njegovih zemljišč, za kar mu je izročil več deset tisoč evrov. Z izročitvijo prvega zneska je, kot je dejal, padel pod njegov vpliv, moral mu je vračati vsote, ki so naraščale zaradi visokih obresti. V štirih letih domnevnega izsiljevanja je Štern Plavi po ugotovitvah policistov, ki so izsledke preiskave predstavili junija 2016, izročil 1,6 milijona evrov, a je tožilstvo nato znesek znižalo na 1,34 milijona.

Kazensko prijavo zoper Plavo je Štern hotel vložiti že leta 2015, dopolnil pa jo je marca 2016. Tik pred koncem dokaznega postopka je želel v spis vložiti še dodatne dokaze (posnetek pogovora z eno od prič, ki govori o pritiskih, naj spremeni pričanje), vendar sodnica predlogu ni ugodila. Kot je dejal Štern, ga je obtoženi oziroma njegova obramba pred sodiščem hotela prikazati kot barabo.

V sklepnem govoru je odvetnik Mitja Sever, ki zastopa Plavo, dejal, da je Štern neverodostojen, da se je spuščal v posle, ki jim ni bil dorasel, in da je v finančne težave zašel tudi zato, ker je pričakoval, da bo v piramidni shemi Thorex zaslužil, vendar si je le nakopal dolgove, zdaj pa jih hoče naprtiti Plavi.

Na okoli 30 obravnavah je bilo od februarja lani, ko se je sodni postopek s predobravnavnim narokom začel, zaslišanih več kot 80 prič, nekatere priče pred sodiščem niso nastopile, nekatere so v svojih nastopih pozabile na podrobnosti in okoliščine posameznih dogodkov. Že februarja je bil v tem primeru obsojen soobtoženi Uroš Kepic, ki je priznal sodelovanje in vpletenost v izsiljevanje, za kar mu je sodnica izrekla pogojno kazen leto in štiri mesece zapora s štiriletno preizkusno dobo. Tedaj je odločila še, da mora vrniti 400.000 evrov, saj je po obligacijskem pravu soodgovoren za kaznivo dejanje izsiljevanja.