Trije ovadeni zaradi zlorabe položaja

Neuradno: med ovadenimi nekdanji predsednik uprave Gorenjske banke Gorazd Trček in Bine Kordež.

Objavljeno
04. februar 2014 15.25
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ovadili tri osumljence. Po neuradnih informacijah STA gre za ovadbo zoper nekdanjega predsednika uprave Gorenjske banke Gorazda Trčka v zvezi s financiranjem Merfina.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da je nekdanji predsednik uprave ene od kranjskih bank v začetku leta 2009 namenoma obšel omejitve zakona o bančništvu, po katerih banka do posameznega komitenta oziroma skupine povezanih oseb ne sme biti izpostavljena z več kot 25 odstotki svojega kapitala.

Na ta način je uredil kreditiranje ene od ljubljanskih družb prek obvodne družbe iz Kranja in poskrbel za pridobitev kratkoročnega posojila v višini šest milijonov evrov, ki jih je obvodna družba takoj po prejemu posodila naprej družbi iz Ljubljane.

»Napeljevanja predsednika uprave banke k storitvi zlorabe položaja je utemeljeno osumljena oseba, ki je prek družbe iz Ljubljane obvladovala skupino večje trgovske družbe iz Kranja. Zastopnik obvodne družbe pa je utemeljeno osumljen pomoči pri storitvi očitanega kaznivega dejanja, saj je za izpeljavo obvodnega kreditiranja dal na razpolago družbo, ki jo je zastopal,« pojasnjujejo na policiji.

Po neuradnih informacijah je omenjena ljubljanska družba Merfin, preko katere je Bine Kordež, ki naj bi bil prav tako ovaden, obvladoval Merkur.