Policija tudi nad podjetnika in župana Zavrča

Kriminalisti preiskujejo sume davčne zatajitve, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in overitve lažne vsebine.

Objavljeno
20. februar 2014 11.41
Posodobljeno
20. februar 2014 11.41
KRIMINALISTIČNE PREISKAVE V RM VUK
Miha Rubin, Robert Galun, Maribor; Franc Milošič, Ptuj
Miha Rubin, Robert Galun, Maribor; Franc Milošič, Ptuj
Zavrč, Maribor – Kar 28 hišnih preiskav je danes potekalo zaradi suma gospodarskih kaznivih dejanj, s katerimi je bil državni proračun oškodovan za 200.000 evrov. Kriminalisti so tokrat zavihali rokave na območju Zavrča, neuradno pa se je v primežu policije znašel tudi župan te občine in podjetnik Miran Vuk.

Tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl je sporočil, da so kriminalisti izvajali preiskave na naslovih fizičnih oseb in podjetij pa tudi v avtomobilih; med hišnimi preiskavami so iskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze. Pri tem so začasno odvzeli prostost trem ljudem, ki pa so jih včeraj popoldne že izpustili. Skupaj bodo ovadili pet ljudi, od tega sta bila dva v času hišnih preiskav v tujini, menda tudi Miran Vuk.

Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, se nanaša na sum storitve kaznivih dejanj davčne utaje, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in overitve lažne vsebine, je pojasnil Šadl. Za ta kazniva dejanja je zagrožena kazen od treh do osmih let zapora (za vsako posamezno).

Na občini Zavrč nam je uslužbenka danes povedala, da se policija čez dan ni oglasila na sedežu občine, župana Mirana Vuka pa ni bilo v službi, saj ima kot nepoklicni župan uradne ure samo ob petkih. Na občini niso imeli informacij, da se je župan znašel v preiskavi, a menda ta ni usmerjena v opravljanje županske funkcije, temveč v podjetniško dejavnost Vuka in njegovih bližnjih.

Hoteli so se izogniti davčnim obveznostim

Miran Vuk je bil solastnik Holdinga RM Vuk, pred časom pa je pozornost pritegnila nenavadna prodaja tega podjetja slovaški družbi Romis, katere lastništvo sega na Ciper in Deviške otoke. Podjetje RM Vuk je v preteklosti zaposlilo mnogo ljudi s haloškega, zagorskega in medžimurskega območja po gradbiščih široko po svetu, kjer z montažami strojne opreme, predvsem pa cevovodnih sistemov služijo težak, a kar zajeten vsakdanji kruh.

Miran Šadl je o ugotovitvah kriminalistov danes pojasnil, da so osumljenci z namenom, da bi se izognili davčnim obveznostim, preslepili davčni organ. Ta je po uvedenem nadzoru davkov od dohodkov iz zaposlitve pri več fizičnih osebah razpolagal s podatki o opravljenih gotovinskih dvigih z računa pravnih oseb tako v območju Evropske unije kot zunaj njega v skupni višini več kot 17 milijonov evrov, pri čemer gotovinski dvigi niso imeli podlage, je povedal Šadl.

Ko so osumljenci izvedeli, da zoper njih poteka davčno-inšpekcijski nadzor, so začeli obremenjevati svoje premoženje s hipotekami in se na ta način izognili plačilu davka v – za zdaj ugotovljeni – višini 200.000 evrov. Pri tem so odločilno vlogo odigrali davčni svetovalci, saj so osumljencem svetovali, kako naj obremenijo premoženje. Za hipotekarnega upnika so fiktivno postavili tujca, ki pa sploh ni imel sredstev, ter v ta namen priredili vso potrebno dokumentacijo in jo poslali pristojnim organom kot pristno, je dejal Šadl.

Miran Vuk je župan Zavrča že četrti mandat, občina pa njegovo nepoklicno župansko plačo vedno nakaže tistim, ki jim jo župan nameni in razdeli. Še bolj kot po županovanju ga domačini in tudi širša javnost poznajo po njegovi ljubezni do nogometa. Ko je pred nekaj leti postavljal načrt, kako bodo iz zadnje medobčinske lige spravili Nogometni klub Zavrč v prvo slovensko nogometno ligo, je večina zmajevala z glavami, vendar mu je skupaj z bratom Romanom uspelo zmagovito formulo tudi uresničiti. Pri tem je največ pomagalo njuno skupno podjetje RM Vuk.