Trinajstlenika izstradala do smrti

Mati 13-letnika iz Severne Dakote, ki je ob smrti tehtal le 9,5 kilograma, je obtožena umora.

Objavljeno
27. marec 2014 14.41
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Washington − Trinajstletnik iz Severne Dakote je umrl težak le 9,5 kilograma. Njegovo mater so najprej obtožili povzročitve smrti iz malomarnosti, zdaj pa so obtožbo spremenili v umor.

Mrliški oglednik je namreč ugotovil, da je najstnik umrl zaradi kroničnega stradanja, njegova teža ob smrti pa je bila bolj podobna teži triletnika kot dečka na pragu najstništva. Njegov želodec je bil prazen, po telesu pa je imel polno modric in odrgnin.

Dečkova mati je ob januarski aretaciji povedala, da je njen sin tako droban, ker naj bi trpel za gensko napako, zaradi katere ne raste in ne pridobiva na teži enako kot običajni otroci, da je sicer jedel normalno, da pa je vso hrano nato izbljuval. Zdaj se je izkazalo, da ni bilo tako.

Policisti so preiskavo začeli 12. januarja, ko so prejeli klic matere, ki je šele tri ure po dečkovi smrti poklicala policijo. Po besedah policista, ki se je na klic odzval, je bila mati »nenavadno mirna«: »Sedela je na kavču in v naročju držala otrokovo truplo. Pogledala me je in povsem mirno dejala, da je mrtev. Ljudje, ki jim umrejo otroci, se pač ne obnašajo tako.«

Petintridesetletnico so poleg umora obtožili še dveh kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe, saj svojima drugima otrokoma, 14-letnemu sinu in sedemletni hčeri, ni omogočala primernih pogojev za življenje in razvoj. Svojih otrok prav tako ni vodila na zdravniške preglede, saj je menila, da lahko za vse njihove zdravstvene težave poskrbi sama. Leta 2009 je starejša otroka izpisala iz šole, češ da ju bo izobraževala doma, a preiskava je pokazal, da se to ni zgodilo.